Marea Britanie pune la dispoziția Ucrainei activele înghețate ale băncii centrale ruse din Regatul Unit. UE nu pare să sprijine inițiativa
Marea Britanie este „pregătită să împrumute Ucrainei toate activele înghețate ale băncii centrale ruse din Regatul Unit”, a declarat ministrul de Externe al Regatului Unit, David Cameron. El a precizat că aceste active vor fi folosite ca garanție pentru plata reparațiilor, la sfârșitul războiului.
Planul este mai radical decât propunerile discutate în Uniunea Europeană, unde s-a discutat ca Ucraina să primească doar profiturile neprevăzute din activele băncii centrale ruse aflate în posesia Occidentului. Profiturile anuale neprevăzute sunt estimate la 4 miliarde de dolari.
Cameron a declarat marți seara în fața deputaților britanici, potrivit The Guardian:
„Există oportunitatea de a utiliza un împrumut sindicalizat sau un bond care folosește efectiv activele ruse înghețate ca garanție pentru a oferi acei bani ucrainenilor, știind că îi vom recupera când Rusia va plăti reparațiile. Ne dorim maximul de unitate din partea G7 și UE în acest sens, dar dacă nu putem obține acest lucru, cred că va trebui să mergem înainte cu aliații care doresc să ia această măsură.”
Cameron a declarat că nu crede că planul legat de bonduri ar submina în vreun fel reputația City of London.
Este prima dată când Cameron vorbește despre propunere în mod deschis și detaliat, ceea ce subliniază probabil sprijinul politic pe care planul îl are în SUA, dar nu și în UE.
Planul ar fi deosebit de util pentru Ucraina dacă Congresul SUA continuă să blocheze o extindere a ajutorului, deoarece ar oferi acestei țări o nouă sursă de fonduri pentru achiziționarea de armament și finanțarea deficitului bugetar.
G7 a dezbătut timp de peste un an dacă activele băncii centrale ruse înghețate în momentul invaziei rusești în Ucraina ar putea fi și ele confiscate fără a submina încrederea în sistemul financiar internațional.
UE estimează că aproximativ 260 de miliarde de euro în active ale Băncii Centrale a Rusiei au fost imobilizate sub formă de valori mobiliare și numerar în jurisdicțiile partenerilor G7, UE și Australia, cu peste două treimi din acestea în UE.
Citește mai mult AICI