Margarita Simonian, regina războaielor secrete informaționale ale Rusiei, dezvăluiri despre campaniile de influență ale Kremlinului

191

Directoarea rețelei de televiziune RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonian, pare să nu se sfiască să admită deschis acuzația SUA precum că ar fi un jucător cheie în „operațiunile de influență malignă” ale Kremlinului. Ba chiar se mândrește cu asta, scrie Washington Post.

Recent, ea a ironizat eforturile Washingtonului de a închide canalele de propagare a influenței Kremlinului peste hotare în ceea ce descrie drept o campanie de „gherilă” împotriva SUA, părând să contrazică astfel Kremlinul ce neagă vehement existența unor astfel de operațiuni.

Ironizând ancheta SUA privind legăturile între angajații rețelei RT și Kremlin, Simonian a spus sfidător:

Toți angajații RT și redactorul șef se supun doar ordinelor Kremlinului!”. Ea a subliniat, adresându-se autorităților SUA: „Ce credeți – că primesc ordine de la CIA? De unde altundeva aș putea primi ordine dacă conduc o instituție de presă rusă finanțată de stat?”

Margareta Simonian a locuit un an în SUA

Simonian, care a locuit la o familie americană din New Hampshire în adolescența ei, în anii 1990, și care stăpânește perfect limba engleză, este cunoscută pentru retorica mușcătoare și propaganda ei eficientă.

Săptămâna trecută, justiția americană a pus sub acuzare doi angajați ai RT – fosta Russia Today – acuzându-i de spălare de bani în legătură cu o operațiune care ar fi presupus plata a aproape 10 milioane de dolari unor influenceri americani de dreapta pentru a răspândi propaganda Kremlinului.

În țările occidentale, „inclusiv în Statele Unite, am început să lucrăm sub acoperire”, a declarat ea. „Am organizat o serie de proiecte de gherilă. Nu voi spune dacă acestea sunt proiectele de care ne acuză Statele Unite sau e vorba de altele”.

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a impus sancțiuni lui SimonIan, motivând că este „o figură centrală în eforturile de influență malignă ale guvernului rus”, precum și altor opt angajați ai RT, unui fost oficial al Kremlinului și altor două companii. Totodată, autoritățile americane au închis 32 de domenii de internet, deși sute de domenii încă sunt funcționale.

Măsurile au vizat mai multe operațiuni majore de influență, inclusiv proiectul RT, dar și unul cu nume de cod „Good Old USA Project”, parte a operațiunii rusești „Doppelganger”, raportată anterior în Washington Post, și coordonată de Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și