Mărturia voluntarilor străini care continuă să lupte în Ucraina: „Dacă există o breșă, Ucraina va investi totul în ea”
Alan, un fost pușcaș marin britanic în vârstă de 58 de ani, face parte dintr-un grup restrâns de voluntari străini care încă luptă în Ucraina, la mai bine de 16 luni de la invazia pe scară largă a Rusiei. Alan a sosit în septembrie anul trecut. În curând, el se va întoarce pe front.
„Trebuie să continui să exersezi. Rușii nu sunt, în general, soldați foarte buni, dar nu sunt proști. Ar fi nesăbuit să presupunem că nu există unități decente sau trupe motivate. Sunt puternici, foarte periculoși și pricepuți la artilerie și război electronic.”
Alan a luptat alături de grupul Da Vinci Wolves în afara orașului Bahmut, iar în prezent se antrenează la un poligon de lângă Dnipro.
La începutul acestui an, batalionul lui Alan, unitatea Da Vinci Wolves Gonor, a petrecut luni întregi în luptă corp la corp cu luptătorii Wagner. Sarcina sa era să mențină așa-numitul „drumul vieții” – o rută de aprovizionare crucială către orașul Bahmut din estul țării, unde forțele ucrainene se luptau la acea vreme cu mercenarii lui Evgheni Prigojin.
Un veteran de război
Veteran al războiului din fosta Iugoslavie, Alan a asigurat focul de acoperire pentru soldați. El a lucrat alături de Steve, un fost pușcaș marin și rezervist american în vârstă de 44 de ani din Texas. „Practic, eram în buncăre și tranșee ca în Primul Război Mondial”, își amintește Alan. „A fost foarte dificil. Era artilerie non-stop din partea rușilor. Era precisă. Trebuia să ții capul jos”.
Un video grafic din aprilie a devenit viral. Soldații ucraineni au avansat printre copaci spulberați, folosind grenade pentru a curăța tranșeele inamice. Peste tot se auzeau explozii, șuieratul obuzelor și cadența neobosită a mitralierelor. Toți rușii au murit. „Ce se întâmplă, orcilor? E câmpul nostru. Duceți-vă dracului”, se aude vocea unui luptător Da Vinci, în timp ce împușcăturile s-au potolit.
„Unii dintre ei (mercenari Wagner-n.red) nu sunt deloc instruiți. Vin spre tine fără niciun concept de autoconservare. Ca și cum ar fi drogați. Cei mai mulți dintre ucrainenii aflați direct pe linia frontului sunt tineri, de douăzeci și ceva de ani. Sunt soldați foarte, foarte buni”, a spus Alan.
Medic și fost membru al regimentului de parașutiști, Alan a luptat în diferite conflicte și a lucrat ca antreprenor militar privat în Irak și Afganistan. Locuiește în Croația. Execuția civililor ucraineni în orașele Bucea și Irpin din regiunea Kiev l-a determinat să vină să lupte în Ucraina. „Trebuia să fac ceva pentru a ajuta, chiar și la vârsta mea”, a spus el.
Canalele de televiziune rusești prezintă războiul ca pe o luptă a Rusiei împotriva NATO și a Occidentului, notează The Guardian. În săptămânile ce au urmat invaziei, bărbați cu experiență militară din întreaga lume s-au grăbit să se alăture legiunii străine din Ucraina. Unii s-au lăudat cu isprăvi neverosimile pe câmpul de luptă, iar cei mai mulți au plecat ulterior. O mică parte dintre ei au fost uciși. Numărul străinilor care luptă astăzi în Ucraina nu este foarte mare, ridicându-se la „câteva zeci” în fiecare batalion, a spus el.