Meduza, „o organizație nedorită” în Rusia

0 49

Procuratura Generală a Rusiei a recunoscut joi, 26 ianuarie curent, entitatea juridică a Meduza din Letonia, SIA „Proiectul Medusa”, ca o organizație nedorită în Rusia. Statutul înseamnă că cooperarea cu publicația poate deveni un motiv de urmărire penală pentru cetățenii ruși.

Statutul interzice de fapt activitatea organizației în Rusia, dar este rareori aplicat mass-media. Explicând motivele pentru adăugarea redacției pe listă, Procuratura Generală a folosit formularea tradițională în astfel de cazuri, afirmând că persoana juridică a publicației „reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și securității Federației Ruse”.

Meduza a fost înființată în 2014, redacția a fost lansată la Riga. Este unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia. Coloana vertebrală a echipei la momentul lansării era formată din jurnaliști care au părăsit proiectul Lenta.ru, care a fost cenzurat după declanșarea evenimentelor de pe Maidan.

În aprilie 2021, redacția a fost recunoscută în Rusia drept „agent străin”. Redacția a rămas fără agenți de publicitate, a trebuit să renunțe la birourile din Riga și Moscova, să reducă costurile și, practic, să înceteze cooperarea cu scriitorii independenți.

După decizia de a recunoaște Meduza ca organizație indezirabilă, publicația a încetat să-și marcheze materialele cu denumirea de „agent străin”.

Meduza publică reacțiile comunității jurnalistice la decizia autorităților ruse. Publicația a fost susținută, în special, de Dozhd, Republic, Paper, Novaya Gazeta Europe, Project, Agency, Mediazona, Alexei Venediktov, Farida Rustamova, Katerina Gordeeva și alte mass-media și jurnaliști.

Înainte de aceasta, editorii publicațiilor „Project” și The Insider au fost incluși în lista organizațiilor nedorite.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata