MEDVEDEV: Este posibilă o investigație privind amestecul giganților IT americani în alegerile parlamentare ruse
Dmitri Medvedev, șef adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, președintele partidului Rusia Unită, consideră că ar fi foarte posibil să se efectueze o investigație cu privire la interferența giganților IT americani în alegerile parlamentare ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie.
Medvedev a adăugat că în timpul votului de trei zile, un număr mare de atacuri au fost efectuate pe serverele CEC, dintre care jumătate provin din Statele Unite.
Interferența companiilor IT în alegeri
În acest context, Medvedev insistp că interferența giganților IT străini în alegerile din Rusia, inclusiv a celor asociate cu rezultatele căutării, ar trebui să fie limitată.
„Este posibil și necesar”, a reacționat el. Potrivit șefului adjunct al Consiliului de Securitate al RF, „giganții digitali în acest sens sunt sătui de toată lumea, inclusiv de Statele Unite ale Americii”.
„Chiar și administrația președintelui SUA, Joe Biden, care la un moment dat părea să aibă un anumit avantaj în acest mediu digital împotriva echipei lui Donald Trump, se gândește, totuși, la adoptarea unei legislații speciale pe această temă”.
Dmitri Medvedev a atras atenția asupra faptului că activitățile „tuturor acestor giganți digitali sunt adesea supuse doar regulilor lor corporative”, conform cărora iau decizii, „cineva este grațiat, cineva este executat”. Ca exemplu, el a citat situația prin blocarea conturilor fostului președinte american Donald Trump.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a mai spus că trebuie să se confrunte cu o situație similară din propria sa experiență. El a menționat că are „destul de mulți adepți pe Twitter, aproximativ 4,5 milioane”.
În acest context, Medvedev a numit refuzul OSCE de a trimite observatori la alegerile din Federația Rusă ca o încercare cinică de a discredita în prealabil campania electorală din Rusia.
Totodată, oficialul s-a plâns că OSCE se transformă într-o instituție cu ajutorul căreia unele țări încearcă să facă presiuni asupra altora.
De menționat că, Misiunea Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a criticat recentele alegeri legislative din Rusiei, afirmând că nu au favorizat „votul liber sau echitabil”. Totodată a respins drept „nefondate” acuzațiile Moscovei de amestec din exterior în alegerile de săptămâna trecută, susținând că ar fi mai degrabă o încercare de a distrage atenția de la un proces electoral defectuos.
Într-o declarație adresată Consiliului permanent al OSCE, consilierul politic în funcție al SUA, Andrew Shepard, a criticat faptul că alegerile „nu au fost transparente și a fost împiedicată participarea reală a opoziției, subminând grav credibilitatea alegerilor”.
Sursa: https://realitatea.md