Mișcările pe care Rusia, Iran și China le fac și care a putea atrage lumea în al treilea război mondial

147

Creșterea conflictelor globale care a afectat anul 2023 a aprins beculețele de alarmă pe holurile instituțiilor europene de apărare.

Nu au trecut nici trei săptămâni din anul 2024 și guvernele Estoniei, Suediei și acum al Regatului Unit și-au avertizat deja cetățenii că perspectiva unui război pe scară largă se profilează la orizont.

Scurgeri de documente ale serviciilor secrete germane sugerează că Berlinul se așteaptă ca Rusia să lanseze un alt val de atacuri pentru a copleși Ucraina și se străduiește să vină cu planuri de urgență în cazul în care trupele ruse mărșăluiesc spre vest din Belarus.

Conflictul dintre Israel și Hamas amenință să răspândească violența în tot Orientul Mijlociu, așa-numita „Axă a Rezistenței” a Iranului – inclusiv Hezbollah din Liban și rebelii houthi din Yemen – intensificându-și atacurile asupra Israelului și a rutelor comerciale de transport maritim, ceea ce a determinat Marea Britanie și SUA să lanseze o serie de atacuri devastatoare pe calea aerului și pe mare.

Mai la est, alegerea de către Taiwan a unui nou președinte iubitor de democrație a înfuriat și mai mult Beijingul, iar o invazie chineză a națiunii insulare în următorii ani pare din ce în ce mai probabilă. Și, în tot acest timp, Kim Jong-un stă cu pumnul încleștat pe cheile arsenalului nuclear nord-coreean, gata să-și arunce dușmanii într-o iarnă radioactivă, scrie Daily Mail.

Avertismentul ministrului britanic al Apărării

Într-un discurs dur de avertizare săptămâna aceasta, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a încercat să încapsuleze amenințările grave cu care se confruntă Marea Britanie și nu numai.

„Peste cinci ani ne-am putea uita la mai multe teatre de război, inclusiv Rusia, China , Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă, privind conflictele de astăzi din întreaga lume, este mai probabil ca acest număr să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul“, a spus ministrul.

Acum, când experții în securitate internațională sunt de acord că suntem mai aproape de cel de-al treilea război mondial decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba, Daily Mail examinează „liniile de falie” globale care ar putea antrena Europa într-un conflict armat masiv.

Ucraina, poarta de intrare în razboiul dintre Rusia și NATO

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin la 24 februarie 2022 a văzut spectrul unui conflict armat major întunecând din nou cerul Europei, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Regatul Unit și UE au sărit imediat în apărarea Ucrainei, lovind Moscova cu un val de sancțiuni economice și angajând miliarde de euro în finanțare militară și umanitară pentru a stimula apărarea Kievului.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și