Moderna” sceptică față de eficacitatea vaccinurilor existente împotriva variantei Omicron. Avertismentul OMS
Directorul executiv al producătorului american de medicamente Moderna este sceptic cu privire la eficacitatea vaccinurilor existente anti Covid-19 împotriva noii variante Omicron, ceea ce normal, a mărit și mai mult nervozitatea în lumea întreagă și temerile că pandemia va continua iarna aceasta, cu aceeași intensitate.
Stephane Bancel a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, publicat pe 30 noiembrie, că numărul de mutații în noua variantă și faptul că este extrem de contagioasă sugerează că vaccinurile vor trebui modificate anul viitor. „Nu există, cred, în lume (vaccin) al cărui (eficacitatea) să fie la același nivel… pe care l-am avut cu Delta”, a spus Bancel.
Pe de altă parte, televiziunea publică germană ARD relata marți seară că fondatorii firmei germane BioNTech – care alături de Pfizer au dezvoltat vaccinul cel mai utilizat în lume, în acest moment – s-au declarat optimiști că în decurs de 100 de zile (3 luni) vor reuși să adapteze vaccinul la noua variantă Omicron. Totodată, în opinia lor, actualele vaccinuri protejează în continuarea împotriva formelor grave și mai ales letale ale bolii.
Tot marți, Andrea Ammon, preşedintele Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), a declarat că infecţiile cu Omicron confirmate până acum în 10 ţări ale Uniunii Europene au fost uşoare sau fără simptome, deşi la grupe de vârstă mai mici.
Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca persoanele vulnerabile sau cu comorbidități, între care cele peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile, după apariţia noii variante Omicron.
”Persoanele care nu au o stare bună a sănătăţii sau au un grad înalt de risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi cele cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), ar trebui sfătuite să-și amâne orice călătorie” se arată într-un document tehnic al OMS.