Moldova și România își unesc forțele în domeniul justiției. Ce prevede planul de acțiuni pentru următorii trei ani

4

Cooperarea bilaterală moldo-română pe domeniul justiției va fi aprofundată. Miniştrii justiției din Republica Moldova și România au semnat joi, 17 octombrie curent, un plan de acțiuni comun pentru următorii trei ani. Acesta vizează nu doar armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, ci şi îmbunătățirea sistemului penitenciar și reducerea violenței.

Ministrul Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că acest plan de acțiuni confirmă intenția de a consolida cooperarea între cele două ministere, care va contribui semnificativ la avansarea reformelor în justiție și îndeplinirea acțiunilor setate în urma screeningului legislației naționale cu cea a uniunii europene.

„Experiența României în procesul de aderare la UE ne oferă un suport valoros de exemple și expertiză. Noul plan pune accent pe componenta de integrare europeană, detașarea experților români pentru sprijinirea transpunerii acquis-ului comunitar în legislația noastră, pe colaborarea în domeniul recuperării bunurilor infracționale, precum și modernizarea penitenciarelor și îmbunătățirea mecanismelor de protecție a drepturilor omului”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra justiției din România, Alina Gorghiu, a precizat că autoritățile europene și române observă progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul justiției.

„România va oferi consultanță și va trimite experți pentru a sprijini procesul de integrare, digitalizare și prevenirea corupției. Prioritizăm cooperarea în domeniul legiferării, avizării și combaterea criminalității organizate, precum și recuperarea bunurilor obținute din infracțiuni.”, a declarat Alina Gorghiu.

Delegația României va avea întrevederi și cu echipele Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor și Procuraturii Generale.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și