Moldova va primi consiliere din afara țării pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană

54

Guvernul se pregătește pentru negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Fostul negociator-șef pentru integrarea României, Vasile Pușcaș, va veni la Chișinău pentru a instrui funcționarii moldoveni în acest sens, a spus Europei Libere consilierul Ministerului de Externe, Igor Zaharov.

Potrivit lui, în luna septembrie, Pușcaș va oferi training-uri pentru mai mulți funcționari publici și demnitari, inclusiv miniștri.

Vasile Pușcaș a fost, în anii 2000-2004, ministru delegat în guvernul Adrian Năstase și negociator-șef al României cu UE. Sub coordonarea sa, România a încheiat toate capitolele de negociere până pe 17 decembrie 2004, iar în baza rezultatelor obținute, pe 25 aprilie 2005, președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu au semnat tratatul de aderare a României la UE. În urma negocierilor de aderare, România a obținut cele mai multe perioade de tranziție pentru pregătirea aderării, comparativ cu toate celelalte state candidate din valul al cincilea de extindere și o finanțare de 11 miliarde de euro pentru primii 2 ani de la aderare, adică 500 de euro per capita, în avantaj față de Polonia, de exemplu, cu 480 de euro per locuitor.
În interiorul guvernării se duc acum discuții care instituție va prelua conducerea discuțiilor de aderare. În alte state, aceste acest proces a fost transferat de la Ministerul de Externe la cancelarii, în oficiul prim-ministrului sau către unități create special pentru negocierile cu UE.

Solicitat de Europa Liberă, secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel, a spus că, deocamdată, nu este clar dacă această responsabilitate îi va reveni Cancelariei de Stat.

„Evident, se discută planuri de viitor cum de organizat negocierile, dar, la moment, nu este o formulă concretă și nu este una prioritară, pentru că noi ne axăm pe livrare de conținut”, a declarat secretarul de stat.

Băluțel susține că toată arhitectura administrativă a Guvernului este concentrată acum pe deschiderea negocierilor din toamnă.

„Încercăm să fortificăm capacitățile prin a aduce mai mulți oameni în Ministerul de Externe, dar și în alte ministere, pe poziții sectoriale, care s-ar ocupa de integrarea europeană”, a precizat oficialul.

Verdictul Comisiei Europene, așteptat în octombrie

În luna octombrie, Comisia Europeană va publica raportul final privind modul în care R. Moldova a îndeplinit cele nouă condiții pe care le-a primit acum un an, odată cu statutul de țară candidată la aderare și care sunt esențiale pentru deschiderea negocierilor.

Editorul Europei Libere pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak, susține că elaborarea raportului a început deja și că acesta urmează să fie prezentat în a doua jumătate a lui octombrie.

„Situația actuală arată că vor fi recomandări pentru ca Ucraina și R. Moldova să înceapă discuțiile de aderare la UE și ca Georgia să obțină statutul de candidată. Dar mai este nevoie de consensul celor 27 de state-membre ale UE, în decembrie”, spune jurnalistul.

Un raport intermediar, prezentat verbal în iunie, arăta că R. Moldova a îndeplinit complet trei din cele nouă recomandări, a făcut „progrese bune” în două domenii și mai avea restanțe în alte patru (lupta împotriva corupției, combaterea criminalității, deoligarhizarea și reforma administrației).

Chișinăul speră că negocierile de aderare vor fi deschise la sfârșitul acestui an și că R. Moldova va intra în blocul comunitar până în 2030.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și