Moldovenii își pot construi singuri case, fără implicarea companiilor de construcție. Autoritățile demontează un fals din mediul online
Autoritățile vin cu precizări după ce în mediul online au apărut informații, potrivit cărora cetățenii care vor să-și ridice o casă, pot să o facă doar dacă apelează la o companie de construcții, în caz contrar urmând ca aceasta să nu fie dată în exploatare. Cei care răspândesc astfel de informații fac trimitere la modificările Codului Urbanismului și Construcțiilor. Mai exact, este invocat articolul 165 din acest Cod. Totuși, Vasile Grădinaru, unul dintre deputații care au elaborat modificările, susține că anumite persoane încearcă să se bage în seamă pe internet prin dezinformarea cetățenilor, scrie jurnal.md.
„Legislația în domeniul construcțiilor stabilește norme diferite pentru diferite construcții cu complexitate diferită. Pentru construcțiile multi-etajate sunt următoarele cerințe: trebuie să fie o autorizație de construcție, trebuie să fie responsabil tehnic și diriginte de șantier. Pentru construcții de complexitate medii, cum ar fi o casă cu două nivele, este nevoie de autorizație de construcție, de un responsabil tehnic, dar poate să o execute oricine – și persoană fizică și juridică”, afirmă Grădinaru.
Pentru ca noul Cod să nu stârnească interpretări, deputatul a cerut Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale să facă modificări la articolul 165 care se referă doar la construcțiile etajate. Asta în timp ce articolul 150 care este destinat pentru construcția caselor.
„La articolul 165 sunt prevăzute situațiile companiilor de construcții sau celor care edifică construcții complexe. La articolul 150 este prevăzut, reglementat, construcțiile mai simple, care pot fi edificate și de persoane fizice. Acum s-a interpretat eronat că articolul 165 s-ar răspândi asupra tuturor construcțiilor. Din acest motiv, am venit cu solicitarea la Ministerul Dezvoltării regionare și construcțiilor care este autorul acestui proiect ca să dea o redacție mai bună la articolul 165 ca să nu existe aceste interpretări”, mai spune deputatul.
Deputatul a atras atenția că cetățenii nu sunt obligați să apeleze la serviciile companiilor de construcții atunci când doresc să ridice o casă.
„Cetățenii nu sunt obligați să apeleze la serviciile companiilor de construcții pentru a edifica o casă până la 150 de metri pătrați. Chiar și mai mare de 150 de metri pătrați pot să o execute cu forțele proprii, doar că trebuie să aibă un responsabil tehnic care să monitorizeze calitatea lucrărilor, pentru că există un grad de risc mai mare”.
Mai mult, cei care vor să execute lucrări de reparație sau de construcție a unei locuințe de până la 150 de metri pătrați, o pot face fără autorizație de construcție. Vasile Grădinaru susține că mesajele care au apărut în mediul online urmăresc dezinformarea cetățenilor.
„Aceste postări au avut… nu știu, o încercare de a interpreta eronat și de a obține niște vizualizări pe internet și atât. Pentru că cum vă spuneam, specialiștii în domeniu cunosc că lucrările de construcție care nu implică un risc sporit pot fi executate și de persoane fizice, sub supraveghere, atunci când e cazul, sau fără supravegherea responsabilului tehnic”, a spus Grădinaru.
Proiectul de lege cu privire la ajustarea cadrului normativ ce vizează politica în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor a fost votat în lectura a doua pe 25 iulie 2024. Pe 30 ianuarie curent au intrat în vigoare recentele modificări ale Codului Urbanismului.