Moscova afirmă că puterea din Mali a cerut unei companii de securitate rusești s-o ajute în lupta contra insurgenților jihadiști

165

Puterea din Mali a cerut unei companii de securitate rusești s-o ajute în lupta contra insurgenților jihadiști – a afirmat, la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU,  ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El susține că guvernul de la Moscova n-are niciun amestec în înțelegerea dintre malieni și compania militară privată. Săptămâna trecută, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretindea că nu se poartă negocieri privind desfăşurarea unor trupe ruseşti în Mali şi că niciun reprezentant al armatei ruse nu se află în statul african.

Tot la ONU, premierul malian, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat Franța că-i abandonează țara, după ce Parisul a decis să  evacueze din Mali cei cinci mii de militari francezi și parteneri ce încercau menținerea păcii. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, avertizase că Parisul îşi va retrage trupele din Mali dacă junta apelează la mercenarii ruşi, iar colega sa de la Apărare, Florence Parly, a apreciat că un astfel de acord ar fi extrem de îngrijorător. Raporturile Uniunii Europene cu Mali ar putea fi grav afectate dacă junta militară la putere la Bamako va apela la serviciile companiei ruseşti de mecenari Wagner – a avertizat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell.

Forțele franceze au intervenit în Mali în 2013, după ce grupări jihadiste și rebeli tuaregi capturaseră o bună parte din teritoriul acestei țări, și au rămas de atunci în regiune pentru a combate diferitele grupări jihadiste prezente în Sahel.

Înainte de actuala criză din Mali, Franța a criticat prezența mercenarilor ruși și într-un alt stat african în care forțele sale au intervenit de-a lungul timpului, Republica Centrafricană. În iunie, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian afirma că Rusia a capturat puterea în Republica Centrafricană, prin intermediul mercenarilor Wagner. Parisul și-a înghețat ajutorul financiar pentru fosta sa colonie din centrul Africii  și a suspendat cooperarea militară cu regimul de la Bangui, pe care-l consideră complicele  unei campanii antifranceze teleghidate de ruși.

Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui  Vladimir Putin, considerat principalul finanţator al armatei Wagner. Calificaţi, frecvent, drept mercenarii Kremlinului, combatanţii din organizaţia Wagner au fost prima oară semnalaţi în 2014, alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Au apărut, un an mai târziu, în Siria, ca apărători ai regimului Bashar al-Assad, iar prezenţa lor a fost ulterior semnalată în Libia, Sudan, Mozambic sau Venezuela.

Sursa: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și