Moscova critică Strategia de Securitate a Chișinăului. „Un set standard de acuzații nefondate împotriva Rusiei“
Maria Zaharova, una dintre portavocile Kremlinului, spune că noua Strategie a Securității Naționale vine cu acuzații nefondate la adresa Rusiei, iar proiectul moldovean a fost anunțat înainte de cea de-a patra ediției a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova ca țara să obțină mai mulți bani.
,,De fapt, documentul nu conține nimic nou. Reprezintă un set „standard” de acuzații nefondate împotriva Rusiei și absolvirea „de toate păcatele fatale” ale actualei conduceri moldovenești. Aceasta include „subminarea ordinii constituționale” și „șantajul energetic”, și „finanțarea ilegală” a anumitor „grupuri criminale”, și „răspândirea dezinformării, și a minciunilor”. Ca „panaceu” pentru „amenințările hibride” enumerate se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea interacțiunii cu NATO și statele sale membre, și extinderea instrumentelor pentru suprimarea libertății de exprimare, și de opoziție. Toate aceste orientări motivate de poziția deschis rusofobă a conducerii țării au fost exprimate în mod repetat de Chișinău, iar în practică, în ultimul an și jumătate, a urmat un curs deschis antirus. Acum, se pare, s-au hotărât să le consolideze din punct de vedere doctrinar”, a spus Maria Zaharova.
Totodată, portavocea Kremlinului afirmă că aceste prevederi antiruse au mai multe scopuri, unul dintre care fiind obținerea asistenței financiare în timpul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
,,Este evident că scopul prevederilor antiruse ale noii Strategii Securității Naționale a Moldovei este acela de a încerca, în ajunul alegerilor locale generale ale țării din 5 noiembrie, să transfere vina Rusiei pentru incompetența managerială a autorităţilor şi să-şi justifice noile măsuri represive împotriva libertăţii de exprimare, şi a disidenţei. Există, de asemenea, o dorință clară de a primi o altă parte a asistenței financiare de la sponsorii lor occidentali. Nu întâmplător documentul a apărut în ajunul celei de-a IV-a ediții a „Platformei de Sprijin a Moldovei” programată pe 17 octombrie la Chișinău”, a mai declarat aceasta.
,,Rusia a avut întotdeauna un respect profund pentru interesele R. Moldova și ale poporului său, cu care ne leagă secole de istorie a relațiilor constructive și prietenești”, a punctat aceasta.
Obiectivele noii Strategii
Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 11 octombrie, acesta având trei obiective: protejarea și garantarea siguranței tuturor cetățenilor, crearea unui stat puternic și respectat, dar și aderarea la UE.
Actul subliniază pericolele la adresa securității Republicii Moldova, dar și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și securității fiecărui cetățean.
„Avem două mari pericole astăzi la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă desfășurat după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).