Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat luni în Parlamentul European (PE) moțiunea de cenzură depusă de eurodeputații de extremă dreaptă, numind-o „rețetă de manual a extremiștilor”, pe care i-a numit „antivacciniști” și „admiratori ai lui Putin”, încercând în același timp să remobilizeze majoritatea proeuropeană din PE.
Moțiunea a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din partidul AUR și membru al grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), și a avut ca principal reproș lipsa de transparență a șefei CE în afacerea așa-numită ‘Pfizergate’.
Ursula von der Leyen nu a făcut public un schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei de COVID-19, când Uniunea Europeană negocia achiziționarea de vaccinuri de la acest laborator american.
Afacerea a dus la înaintarea mai multor plângeri la adresa Comisiei Europene din partea a diverse asociații și personalități, precum și a New York Times, care a încercat în zadar să obțină acces la mesajele în cauză.
Eurodeputatul român a denunțat și ‘ingerințe’ în alegerile prezidențiale din România, câștigate de candidatul proeuropean Nicușor Dan în luna mai.
La modul mai larg, Gheorghe Piperea a reproșat Comisiei că ‘abuzează de prerogativele sale’ și că ‘ignoră Parlamentul European’, acuzând o ‘concentrare nedemocratică a deciziilor în mâinile’ Ursulei von der Leyen.
„Eu provin dintr-o țară cu o experiență de 45 de ani de totalitarism. Refuzăm modelul sovietic sau modelul chinezesc de azi”, a afirmat Piperea în plenul PE.
Ursula von der Leyen a avut un discurs destul de acid în plenul PE, în care nu s-a sfiit să răspundă cu duritate acuzațiilor.
„Ce am auzit de la dl (Gheorghe) Piperea este, cred, destul de clar. E o rețetă de manual a extremismului. (…) Putem să ne alăturăm dlui Piperea pe calea conspirației sau putem să înțelegem ceea ce se întâmplă de fapt, că este încă o tentativă de a dezbina instituțiile noastre. Nu vom lăsa niciodată să se întâmple acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.
Ea i-a mulțumit totuși eurodeputatului român care a inițiat moțiunea, prima în UE din noiembrie 2014, și a spus că dezbaterea din plenul PE este vitală.
Citește mai mult AICI