Nici pandemia nu l-a împedicat pe Dodon să plece la Moscova sau când pupatul mâinii lui Putin e mai important decât sănătatea poporului

187

Președintele Igor Dodon a plecat astăzi în Federația Rusă, unde va participa la parada organizată cu ocazia aniversării a 75-a de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Vizita de două zile are loc la invitația președintelui rus, Vladimir Putin, a scris Igor Dodon pe Facebook. Asta în timp ce mai mulți lideri din fosta URSS au anunțat că nu vor participa la eveniment. 

Președintele Turkmenistanului și Azerbaijanului, dar și premierul Armeniei au refuzat să meargă la Moscova. Potrivit svoboda.ru, refuzul a fost argumentat prin pericolul pandemiei de coronavirus și prin măsurile de carantină cauzate de aceasta. Președintele Cehiei a motivat lipsa prin situația epidemiologică îngrijorătoare din Rusia. Nici premierul nipon, Shinzo Abe, nu va asista, pe 24 iunie, la parada militară. Anunțul a fost făcut de Hideki Uyama, ambasador cu misiuni speciale pentru formatul de cooperare GUAM + Japonia, consilier al Biroului pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.

„Având în vedere situația generată de pandemia de coronavirus în țara noastră și în străinătate, premierul Abe nu va fi prezent la această ceremonie”, a precizat diplomatul nipon Uyama, citat de Agenția de presă TASS.

Pandemia nu l-a speriat însă și pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care pe 19 iunie a anunțat că va participa la parada militară din Piața Roșie consacrată „jubileului Paradei Victoriei, care s-a desfășurat pe 24 iunie 1945”. Mai mult, țara noastră a trimis la Moscova și 75 de militari ai Gărzii de Onoare, în pofida faptului că Federația Rusă este a treia țară în lume după numărul de infectări cu noul coronavirus.

Participarea Republicii Moldova la această paradă a stârnit mai multe critici și nemulțumiri. Săptămâna trecută a fost solicitată prezența ministrului Apărării, Alexandru Pânzari, în Parlament pentru a da explicații despre plecarea militarilor moldoveni la Moscova. Deputatul Oazu Nantoi a menționat că participarea ostașilor la paradă reprezintă un pericol pentru sănătatea lor, în condițiile în care Rusia este printre statele din lume cele mai afectate de coronavirus, și este inoportună din punct de vedere politic.

La parada din 24 iunie sunt invitați reprezentanți ai Abhaziei și Osetiei de Sud, entități separatiste din componența Georgiei, stat cu care noi prietenim. Prin urmare, ostașii moldovenii vor trebui să defileze în fața lor. Și mai este un moment – Ucraina, țară vecină. În cadrul politicii externe echilibrate ar trebui să ținem cont și de reacția Ucrainei, care luptă cu Federația Rusă și plătește cu viața cetățenilor săi în Donbas”, a precizat Oazu Nantoi.

Referindu-se la cei 75 de militari trimiși de Igor Dodon la paradă, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat la TVR Moldova: „Cred că, în cazul dat, există comandanții militari, există responsabilii, care trebuie să asigure securitatea și protecția sănătății acestor militari”. Ea mai spus că, la revenirea în Republica Moldova a militarilor, specialiștii vor decide dacă aceștia trebuie să stea în carantină sau nu.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a catalogat participarea la paradă drept o lipsă de bun simț în perioada când Republica Moldova are un număr record de îmbolnăviri de Covid-19.

„Când s-ar cere unele restricții pentru a scăpa de acest virus, noi mai facem un semn de ineficiență sau trimitem ostașii noștri la Moscova. Dacă nu uităm istoria, nu ar trebui să mergem să defilăm în Piața Roșie. Este o defilare pe osemintele strămoșilor noștri”, spune Vitalie Marinuța.

Un alt fost ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, relevă că pandemia de Covid-19 este un temei serios de a nu participa la parada militară de la Moscova.

„Evenimentul este pur propagandistic, făcut în exclusivitate în baza viziunii asupra rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, promovată de Federația Rusă”, a spus Cibotaru.

Iar expertul Anatol Țaranu afirmă că participarea la parada organizată cu ocazia a  ceea ce Moscova numește ”Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei” este o tradiție în conduita politică a lui Dodon.

„Să vedem dacă în Republica Moldova electoratul va fi capabil să înțeleagă acest lucru și să-l sancționeze pentru abordarea iresponsabilă. Poate fi sancționat, dacă nu va fi reales în funcția de președinte. Nu mai vorbim de situația delicată a participării soldaților noștri la paradă în țara implicată în războiul de pe Nistru”, susține analistul politic, Anatol Țăranu.

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ana Guțu, susține că Igor Dodon, exact că și Vladimir Putin, încă nu a ieșit din tranșee.

”În plină pandemie Dodon pune pe tava vasalității vis-à-vis de Moscova 75 de „soldăței gri”, mobilizați în plină noapte pentru a mărșălui „victorios” pe caldarâmul Pieții Roșii. Încremenit în proiectul sovietic comunist, Igor Dodon, cel lepădat de memoria neamului său, neam deportat și înfometat de „eliberatorii” ocupanți, se agață disperat de moaștele sovietice cu gândul la cel de-al doilea mandat prezidențial într-un stat devastat de hoție și iresponsabilitate”, a declarat Ana Guțu.

În același timp, parada din 24 iunie, de la Ufa, Republica Bașkiria, a fost anulată din cauza situației epidemiologice complicate din această regiune a Rusiei, relatează Agenția de presă RIA NOVOSTI. Anunțul a fost făcut chiar de liderul republicii. Bașkiria este republică autonomă rusă, situată în zona de sud a Munților Ural. Președintele republicii autonome a explicat că parada va fi din nou reprogramată, cel mai probabil pentru toamna acestui an. De asemenea, din aceleași motive nu vor mai fi organizate parade militare în următoarele orașe din Rusia: Perm, Belgorod, Kursk, Saransk, Iakutsk, Penza, Iaroslav, Vologda, Celeabinsk, Pskov, Orel, Petropavlovsk-Kamceatsk, Nijni Taghil și Simferopol.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și