Noi detalii despre cel mai căutat infractor din Germania. Fostul director Wirecard, Jan Marsalek, a luat identitatea unui preot rus

161

De la prăbușirea Wirecard, Jan Marsalek a fugit și este unul dintre cei mai căutați bărbați din lume. O investigație a Der Spiegel și The Insider a dezvăluit cum a intrat în clandestinitate și că este un spion rus.

Povestea lui Marsalek a fost până acum mai mult un thriller financiar, deja o poveste aproape incredibilă despre fraudă, minciună și înșelăciune. O poveste a unui abandon școlar care se ridică pentru a deveni CEO al companiei financiare Wirecard, o firmă considerată pentru o vreme unul dintre cei mai puternici nou-veniți în economia germană din ultimii decenii, curtată de miniștri și premieri guvernamentali. Dar succesul lui Wirecard, după cum avea să devină clar, a fost o farsă. Soldurile conturilor de miliarde de euro s-au evaporat, aproape 6.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă și directori de conducere au fost arestați.

Drama ia acum o turnură bizară, intriga devine și mai nebună. Dintr-o dată, thrillerul financiar a devenit un thriller de spionaj. Iar personajul principal nu mai este un șmecher carismatic, ci un răufăcător direct dintr-un film cu James Bond, cinic și periculos. Un bărbat care e încă pe fugă astăzi. Dar unde este el? Și cum a reușit să scape de autorități în tot acest timp?

O investigație comună a DER SPIEGEL, radiodifuzorul public german ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma rusă de investigații The Insider au găsit acum câteva răspunsuri. Pe baza documentelor confidențiale, a datelor de pe telefonul mobil, a înregistrărilor de călătorie, a rezultatelor de laborator, a dosarelor de investigație, a e-mailurilor și a chat-urilor, povestea lui Marsalek poate fi acum spusă în întregime.

Marsalek nu este doar personajul principal într-unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din Germania. El este și – așa s-ar părea din interviurile cu agenți ai serviciilor secrete, anchetatori de poliție și oameni de pe orbita lui – un spion care lucrează pentru Kremlin. Un bărbat ale cărui activități în rolul său de agent pun vieți în pericol. Se pare că Marsalek a însărcinat complici bulgari să urmărească criticii Moscovei în toată Europa, să-i spioneze și, eventual, chiar să-i elimine. Complotul a fost descoperit în ultimul moment de către agenția britanică de informații interne MI5.

A luat identitatea unui preot rus

În orașul Lipețk, la 500 km sud de Moscova, se află o capelă galbenă. Oarecum nelalocul ei alături de o clădire modernă cu ferestre cu oglinzi, situată pe buza unui sens giratoriu, Biserica Schimbării la Față, veche de 200 de ani, se adresează credincioșilor dintr-un mare oraș minier care datează din epoca lui Petru cel Mare. În interior, părintele Konstantin Baiazov îndeplinește ritualurile obișnuite pentru enoriașii săi. Întunecat și bărbos, cu o tunsoare scurtă, în stil militar, păstorul bisericii are o rutină standard: slujbe de două ori pe zi. Părintele Konstantin a moștenit slujba – și chemarea – de la propriul său tată, un venerat preot ortodox care, după cum spune legenda locală, a sfidat autoritatea formidabilului KGB în perioada sovietică.

Konstantin, tată a trei copii, obișnuia să călătorească în străinătate. Îi plăcea să viziteze Europa și era deosebit de pasionat de Roma. Cu toate acestea, el nu a mai părăsit Rusia din septembrie 2020. Din data de 5 a acelei luni, pașaportul oficial al părintelui Baiazov, cu numărul 763391844, nu mai aparține unui om al lui Dumnezeu. Mai degrabă, aparține cuiva care poartă un alt fel de guler alb, seamănă foarte mult cu el și este cel mai căutat om din Europa.

Timp de mai bine de patru ani, Jan Marsalek, fostul director operațional al companiei germane de servicii financiare Wirecard, aflată în dizgrație, a trăit în Rusia sub această identitate falsă.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și