Noi percheziții în dosarul Șor! Cine este vizat

666

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) efectuează vineri, 2 septembrie, percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”, a declarat pentru zdg.md procurorul Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), de asemenea, au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

„Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. 

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, precizează CNA.

Tot în iulie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”. Tauber a rămas fără imunitate parlamentară joi, 21 iulie.

Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

La 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și