Nord Stream 2, ce rost mai are?
Autor: Ioana Dumitrescu
Proiectul conductei Nord Stream 2, prin care gazele rusești ar ajunge direct în Germania, pare să se fi împotmolit pe fondul opoziției tot mai puternice pe care o întâmpină. Chiar și dacă va fi finalizat, Nord Stream 2 s-ar putea dovedi inutil, dată fiind tranziția europeană spre surse alternative de energie.
Un proiect rusesc promovat de un fost cancelar german
5 la sută din cei 1224 de kilometri mai lipsesc pentru ca Nord Stream 2, conducta de gaze care leagă Rusia de Germania, să fie gata. E un proiect care costă aproape 10 miliarde de euro. Costurile nevăzute sunt însă mult mai mari și pe termen lung. Ideea acestei magistrale a apărut la începutul anilor 2000 când – nu știu câtă lume își mai amintește – Europa a fost marcată de un lung șir al crizelor de gaz, aparent generate de Ucraina, principala țară de tranzit a gazului rusesc (aceasta fiind o moștenire a infrastructurii sovietice).
Întâmplător sau nu, consorțiul Nord Stream, care gestionează și această magistrală, s-a constituit pe 30 noiembrie, 2005. Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, își încheia mandatul pe 22 noiembrie același an. Imediat după ce social democrații au pierdut alegerile de acum 16 ani, Schroeder, pe ultima sută de metri a mandatului său, a dat undă verde construirii gazoductului Nord Stream 1.
După ce nu a acceptat să devină adjunctul Angelei Merkel, Gerhard Schroeder, a fost recuperat imediat de Vladimir Putin care l-a numit Președintele Comitetului acționarilor Nord Stream AG, consorțiu cu acționariat majoritar rusesc, dar cu sediul in Elveția.
De atunci, Schroeder este vârful de lance al liderului de la Kremlin când vine vorba despre interesele Rusiei în Germania. Gerhard Schroder nu înseamnă însă Germania. Curând, în septembrie, în republica federală vor fi alegeri parlamentare și vântul suflă-n pânzele Verzilor care au ca principal pilon în retorica electorală oprirea proiectului Nord Stream 2. Nici Angela Merkel, aflată pe final de mandat, nu este cu tot sufletul în acest proiect. Multe se vor schimba în această toamnă. Timpul este scurt și așa se explică grabă cu care rușii țin să termine lucrările la gazoduct.
(…)
Nord Stream 2, un probabil eșec al lui Putin
Cred că de data asta, planul lui Vladimir Putin nu s-a potrivit cu socoteala din târg. Dacă ar fi să fim malițioși până la capăt, ne-am putea gândi că, dincolo de beneficiile materiale, liderul de la Kremlin a gândit, prin Nord Stream 2, un plan de destabilizare a întregii Europe, a construcției comunitare în sine, iar mărul discordiei ar fi fost gazul. Inițial totul a fost gândit ca o alianță cu Germania , Austria, Olanda și Belgia împotriva Europei de nord și de est. Numai că, statisticile arată o scădere a exportului de gaz rusesc pe piața europeană. Ca să vă faceți o idee, de la vârful înregistrat în 2008 de 69 de miliarde de dolari, anul trecut rușii au vândut gaz în UE doar de 25 de miliarde de dolari.
Europa se reorientează spre energia verde și preferă să investească în asta. Gazul lichefiat propus de americani, poate fi o alternativă, dar prețul nu poate fi sub cel oferit de ruși.
Profesorul Anders Aslund de la Universitatea Georgetown, specialist în economia politică a Rusiei, Ucrainei și Europei răsăritene, crede că dacă Nord Stream 2 va fi terminat și dat în funcțiune, nu va servi nimănui, cu atât mai puțin rușilor.
În actualul context, în care este prea puțin probabil că Europa să vrea sa mai adauge o conductă care să aducă tot gaz rusesc, Nord Stream 2 nu mai are nici măcar sensul comercial pe care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să-l aibă. Apele se vor alege în toamnă, în urma alegerilor parlamentare din Germania. Dacă Verzii vor reuși, proiectul e ca și oprit.
Citește articolul integral aici: https://www.veridica.ro