Noul Cod Vamal și dialogul Chișinău-Tiraspol, în vizor

67

Chișinăul urmărește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după ce astăzi a fost organizată prima ședință de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. Negociatorul șef de la Chișinău a accentuat necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, evitării acțiunilor unilaterale și discriminatorii în privința fermierilor din raionul Dubăsari, școlilor cu predare în limba română, funcționarilor din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova amplasate în Zona de Securitate și altor categorii de cetățeni.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a declarat că poziția Chișinăului cu referire la modificările Codului Vamal nu s-a schimbat.

„Intenția noastră este ca acest Cod să funcționeze. Desigur, trebuie să creăm toate condițiile pentru ca întreprinderile atât din dreapta cât și din stânga să funcționeze normal. Aș dori să subliniez încă o dată că intenția Chișinăului nu este să creeze obstacole pentru întreprinderile care operează pe malul stâng al Nistrului”, a spus Oleg Serebrian.

Reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev, a declarat după această întrevedere că a avut un dialog minuțios, însă nu au fost găsite soluții clare.

„Partea moldovenească nu a formulat încă o poziție clară, doar a dat câteva indicii că va aborda această problemă sau o va rezolva. Există speranță că problema de natură umanitară, în primul rând cele medicale, cum ar fi furnizarea de aparate cu raze X, poate avea un impuls pozitiv pentru rezolvare. Pentru că am discutat despre un algoritm privind rezolvarea acestor probleme”, a adăugat Vitali Ignatiev.

Pe agenda discuțiilor a fost și decizia Tiraspolului care îi vizează pe fermierii din Dubăsari cu terenuri agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol. Mai exact, administrația din regiunea transnistreană anulează așa-zisul regim vamal preferențial, iar fermierii sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. Întrevederea în formatul 1+1 are loc pe fundalul mai multor decizii ale Tiraspolului ca „măsuri de răspuns” la faptul că din 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și