Novaya Gazeta: Prieteni ai Rusiei, en gros

274

„Experţi” străini sunt aduşi în Rusia cu charterele pentru demonstrarea recunoaşterii internaţionale. Rapid, ieftin, anonim, scrie Denis Korotov pentru Novaya Gazeta.

În vara 2020 în Rusia a sosit un desant de reprezentanţi ai comunităţii internaţionale,  „observatori” la procesul de vot pentru amendarea Constituţiei. Novaya Gazeta, în cooperare cu Centrul Dossier, a stabilit identitatea unor activişti străini şi a constatat că misiunea de „observare” a fost un spectacol minuţios regizat.

În dimineaţa zilei de 3 iulie 2020 pasagerii din sala VIP a Aeroportului Vnukovo din Moscova au fost îmbarcaţi în nava Airbus A321 aparţinând companiei „Uralskie Avialinii”. Cursa era una charter, cu destinaţia Minsk. În pofida faptului că astfel de nave au o capacitate de cel puţin 180 de persoane, avionul a decolat cu doar 60 de pasageri la bord.

Aceste 60 de persoane fuseseră aduse în mod organizat, cu zece zile mai devreme, tot cu charterul, din Minsk la Moscova. Cineva i-a desemnat „experţi internaţionali”, capabili să aprecieze procesul de vot privind amendamentele la Constituţia rusă. Nivelul de democraţie, de tehnologizare, transparenţă şi corectitudine al sistemului electoral rusesc a stârnit încântarea „experţilor”.

Comunitatea internaţională – încântată

Amendamentele la Constituţie au fost introduse în urma rezultatelor „votului” care a avut loc în perioada 21 iunie – 1 iulie 2020. Acest exerciţiu nu a fost nici referendum, nici scrutin electoral, a fost ceva neprevăzut de lege, dar s-a produs la nivel naţional. Nefiind prevăzut, nici organizarea observatorilor conform legislaţiei nu era posibilă. Însă, nu era chip fără o apreciere internaţională a impecabilităţii procesului.

Camera Civică [un organ consultativ, finanțat de stat, din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în diverse domenii, oameni de afaceri] a organizat câteva acţiuni cu participarea reprezentanţilor internaţionali. Iar pentru că nu pot fi numiţi „observatori”, i-au numit „experţi”. La posturile TV federale şi locale, experţii – funcţionari, politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri, chiar şi un psihoterapeut a încăput în această companie – au exprimat o opinie unanimă: totul s-a petrecut la cel mai înalt nivel, iar încălcările au fost nesemnificative şi nu au putut influenţa opinia votanţilor. Conform Camerei Civice, aproximativ 60 de „experţi” au participat la monitorizare. Noi nu am identificat în presă, pe reţelele sociale nicio obiecţie din partea vreunuia dintre ei, doar încântare privind organizarea strălucită a procesului „constituţional”.

Nu am primit răspunsuri la câteva întrebări simple:

  • În primul rând, unde poate fi văzută lista completă a „experţilor” care reprezintă „comunitatea internaţională”?
  • În al doilea rând, cine şi cum a întocmit această listă?
  • Şi în al treilea rând, cine a plătit pentru ei? Cine le-a procurat bilete de avion şi tren „experţilor”, cine a plătit cazarea, a organizat dejunurile, prânzurile, cinele, timpul liber?

[…]

Lista observatorilor am identificat-o cu sprijinul Centrului „Dossier” şi al Parlamentului European.

Printre „experţii” care au oferit comentarii pentru presă, au fost observaţi câţiva deputaţi din Parlamentul European. Helen Laport (grupul de extremă dreaptă „Identité et démocratie” creat de Marine Le Pen) califică scrutinul nostru drept o „lecţie de democraţie” şi exemplu pentru Franţa. Iar Thierry Mariani (acelaşi grup parlamentar, membru al partidului de extremă dreaptă „Rassemblement national”) monitorizează votul în Crimeea.

Stabilirea altor detalii a fost mai facilă. Deputaţii din Parlamentul European au un Cod de conduită conform căruia sunt obligaţi să raporteze cheltuielile de deplasare, cazare sau diurnele achitate de partea terţă. Pe pagina deputatului Mariani am găsit acest raport.

Analizăm în continuare câteva documente importante anexate la declaraţie. Ne-au atras atenţia nişte detalii. Pe lângă enumerarea hotelurilor – Radison la Moscova, Briz la Yalta, domnul Mariani raportează cursele cu care a zburat din Paris la Moscova şi Simferopol şi înapoi. Merită atenţie zborul Nr. U68351 Moscova-Minsk, din 3 iulie 2020.

Conform datelor publice, acest număr aparţine cursei charter a navei A321. Centrul „Dossier” a obţinut lista pasagerilor acestei curse. Astfel am descoperit întreaga listă a experţilor străini, care sunt aduşi în mod colectiv în Rusia pentru a crea imaginea aprobării internaţionale a unor proceduri electorale dubioase.

[…]

În total, aproximativ 70 de reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, din 29 de state.

Citește articolul integral aici: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și