Întâlnire NATO importantă la București. Ce discută membrii convocați. Rusia ar putea fi adusă în situația Coreii de Nord

47

Consiliul Nord-Atlantic al NATO se întâlnește luni, 28 noiembrie, la București. Întâlnirea este rezervată miniștrilor de externe ai țărilor aliate, cei care compun consiliul organizației, potrivit articolului 9 al tratatului de constituire.

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate, apărare și alianțe militare, precizează că acest consiliu „se întrunește săptămânal sau imediat, de câte ori este nevoie, la nivelul reprezentanților permanenți, precum și de două ori pe an, sau oricând este nevoie, la nivelul miniștrilor de externe și (separat) ai apărării, din statele membre ale Alianței”.

Pe ordinea de zi a întâlnirii de la București sunt mai multe puncte referitoare la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Bănuiesc că se vor lua decizii privind, pe de o parte, asistența pe care NATO o va da Ucrainei, pentru atenuarea crizei umanitare generate de Moscova, prin crimele de război deliberate, săvârșite asupra populației, obiectivelor și infrastructurii civile, în prag de iarnă.

Și pe de cealaltă parte, se vor adopta noi măsuri cu caracter militar, atât pentru sprijinirea efortului ucrainenilor, de a-și apăra cu arma în mână patria, cât și pentru întărirea în continuare a așa-zisului flanc estic al Alianței, mai ales prin descurajarea oricăror intenții moscovite, de a lovi hibrid (convențional militar Rusia nu are capacități de lovire cu succes a niciunui aliat) statele aliate din prima proximitate, respectiv Țările Baltice, Polonia și România. Și în curând Finlanda”, mai scrie Hari Bucur-Marcu, într-un mesaj pe Facebook.

Expertul militar mai explică și în ce condiții ar putea interveni NATO militar contra Rusiei.

„NATO ar dori cu siguranță să facă mai mult. Ar dori (și ar avea toate capabilitățile necesare să o facă) cu siguranță să intervină militar în război și să curme definitiv posibilitatea Rusiei de a mai lovi obiective civile și de a mai anihila elemente de civilizație occidentală, din națiunea ucraineană.

Dar NATO nu poate face ce și-ar dori, în interiorul actualei ordini mondiale, edificată pe Carta Națiunilor Unite.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și