Numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraineană. Asaltul va avea loc în mai, de-a lungul coastei Mării Azov

0 318

Ucraina și-a accelerat pregătirile de contraofensivă, în timp ce așteaptă sosirea mai multor arme occidentale, un element-cheie pentru succesul planurilor sale de expulzare a trupelor ruse, care au recurs la ajutorul Iranului pentru a-și completa arsenalele diminuate.

Comandamentul militar ucrainean se pregătește să lanseze sau contraofensivă în luna mai, a relatării cotidianului american „The New York Times“.

„Conform documentelor Petagonului care s-au scurs în presă și care dau o idee despre calendarul Kievului, se așteaptă ca 12 brigăzi ucrainene de 4.000 de oameni fiecare să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie“, notează ziarul .

Publicația „Ukrainska Pravda“ a dezvăluit că, la începutul acestui luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit zece dintre cei mai de încredere oameni ai săi pentru a supraveghea aprovizionarea brigăzilor implicate în operațiune.

Deși, potrivit NYT, comandamentul militar ucrainean nu împărtășește detaliile planurilor sale cu autoritățile americane, se așteaptă ca această contraofensivă să aibă loc pe frontul de sud, de-a lungul coastei Mării Azov, cu scopul de a tăia fâșia pe care Rusia a ocupat- o pentru a lega peninsula Crimeea de teritoriul său pe uscat.

Concentrări de trupe și tancuri

„În prima linie, peste 10.000 de luptători ucraineni sunt concentrați în apropierea orașului Guliaipole“, a declarației pentru RIA Novosti Vladimir Rogov, membru în consiliul de administrație instalat de Rusia în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei).

El susţine că ucrainenii au adus mai multe tancuri în zonă, care se află la aproximativ 100 de kilometri de ţărmul Mării Azov. Rogov a avertizat însă că o ofensivă în regiunea Zaporojie ar putea fi fatală pentru Ucraina.

Între timp, servicii de informații britanice au indicat în buletinul lor de marți că, judecând după numărul redus de pierderi, trupele ruse au trecut se pare în defensivă.

Potrivit experților britanici, pierderile zilnice ruse în aprilie s-au redus cu aproximativ 30%, după ce au fost deosebit de mari în precedentele trei luni, conform datelor Statului Major General al Ucrainei.

Admiţând că nu pot verifica metodologia specifică folosită de armata ucraineană pentru a număra pierderile ruse, servicii britanice înclină să creeze că „tendinţa este probabil corectă”.

„Este foarte probabil ca pierderile Rusiei să se fi redus deoarece ofensiva sa de iarnă nu și-a atins obiectivele, iar forțele ruse se concentrează în prezent pentru pregătirea unor operațiuni ofensive în Ucraina“, adaugă raportul serviciilor de informații din Londra.

În același timp, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a contrazis marți declarații unor experți occidentali și ucraineni potrivite pentru industria militară rusă nu ar fi capabilă să satisfacă nevoile armatei țării.

„De la început, cu un an în urmă, dușmanii noștri spuneau: Vor rămâne fără rachete, muniție, timpuri și alte lucruri. Nimic din toate astea nu sa întâmplat”, a spus Medvedev, preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012.

El a insistat că industria militară rusă este capabilă să îndeplinească „o rice sarcină”, inclusiv să asigure producția de arme de înaltă precizie.

Rușii au primit muniție din Iran

Declaraţiile fostului preşedinte rus au coincis practic cu un material publicat de cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) privind transporturile de muniţie iraniană către Rusia prin Marea Caspică.

Potrivit ziarului, care citează surse din Orientul Mijlociu, nave rusești transportă cantități mari de obuze de artilerie iraniene și alte muniții pentru a realimenta trupele ruse care luptă în Ucraina.

Această categorie „o provocare din ce în ce mai mare pentru SUA și aliații lor, care caută modalități de a perturba respectiva cooperare între Moscova și Teheran“, notează WSJ.

În ultimele șase luni, nave-cargo au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie și un milion de cartușe din Iran către Rusia, potrivit unor documente și surse consultate de ziar, care sprijină SUA cunosc toate aceste lucruri.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata