O instanţă din Moscova prelungeşte până în vară arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich

62

Tribunalul municipal din Moscova a prelungit marţi, 26 martie curent, până la 30 iunie arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj împotriva Rusiei.

Evan Gershkovich, publicaţia la care lucrează – Wall Street Journal – şi guvernul Statelor Unite resping ferm acuzaţiile. Gershkovich ar putea fi condamnat la 20 de ani închisoare.

Serviciul de presă al instanţelor din capitala rusă a anunţat decizia luată „la cererea autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară”, după o şedinţă la care presa nu a avut acces. Au fost publicate fotografii şi o scurtă înregistrare video cu Gershkovich într-o boxă cu pereţi din sticlă din sala de judecată. El părea relaxat şi zâmbea.

Jurnalistul american, care în trecut a lucrat şi pentru AFP, a fost arestat la sfârşitul lui martie anul trecut de serviciul de securitate FSB, în timp ce făcea un reportaj în oraşul Ekaterinburg de la est de munţii Ural. El a contestat fără succes, de mai multe ori, măsura arestării preventive, care a fost prelungită succesiv.

Rusia nu a susţinut până acum acuzaţiile împotriva jurnalistului şi nici nu a adus public dovezi, întreaga procedură fiind clasificată ca secretă. Data procesului pe fond nu a fost încă stabilită.

Prelungirea arestării „deosebit de dureroasă”

Ambasadoarea americană la Moscova, Lynn Tracy, a declarat că prelungirea arestării este „deosebit de dureroasă”, având în vedere că vinerea aceasta se împlineşte un an de la arestarea concetăţeanului ei. Ea l-a vizitat pe reporter săptămâna trecută în închisoarea Lefortovo din Moscova.

„Evan a dat dovadă de o rezistenţă şi o forţă remarcabile în faţa acestei situaţii sinistre. Este însă timpul ca guvernul rus să-l lase pe Evan să plece. Cazul lui Evan nu are legătură cu dovezile, cu procedura oficială, cu statul de drept. Are legătură cu folosirea cetăţenilor americani ca pioni pentru atingerea unor scopuri politice, cum face Kremlinul şi în cazul lui Paul Whelan”, a spus Tracy, conform unui comunicat al ambasadei.

Fostul infanterist marin Whelan a fost arestat la Moscova în 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare într-o colonie penală, pentru spionaj. Nici el nu recunoaşte că ar fi vinovat.

Washingtonul s-a angajat că va face „orice este nevoie” pentru repatrierea lor

SUA s-au angajat că va face „orice este nevoie” pentru a-i repatria pe Gershkovich şi pe Whelan.

Și alţi cetăţeni americani au fost condamnaţi în Rusia, în ultimii ani, la pedepse grele cu închisoare.

Vladimir Putin a afirmat recent că doreşte să facă un schimb de deţinuţi cu Statele Unite. Președintele rus a menţionat cazul unui bărbat condamnat pentru un asasinat la comandă, pus pe seama Rusiei. Respectivul se află într-o închisoare din Germania.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și