Occidentul trebuie să se pregătească de un război de lungă durată și de o Rusie mai agresivă, avertizează un general ceh
Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina şi pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar şi după încetarea agresiunii sale militare împotriva țării vecine, a avertizat şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka, într-un interviu publicat miercuri de Reuters și preluat de Agerpres.
După ce unii oficiali militari occidentali au fost citaţi sub rezerva anonimatului exprimându-şi preocuparea faţă de ritmul prea lent al contraofensivei armatei ucrainene, şeful Statului Major General al armatei cehe a declarat pentru Reuters că nu se simte frustrat de ritmul contraofensivei ucrainene.
Începând din momentul lansării contraofensivei, în primele două săptămâni ale lunii iunie, și până acum, armata ucraineană a eliberat 12 localități și a străpuns primele linii defensive deținute de ruși pe frontul de sud-est. După străpungerea liniilor de la Robotîne (Zaporojie) și Urojaine (Donețk), armata ucraineană se așteată să avanseze mai repede, în timp ce Moscova susține că a zădărnicit deja contraofensiva.
„Aşa arată o ofensivă militară. Nu este ca un film despre cel de-al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp”, a subliniat Karel Rehka.
În opinia generalului ceh, niciuna dintre părţile implicate în războiul din Ucraina nu are în prezent capacitatea de a-şi atinge în viitorul apropiat obiectivele ultime declarate.
„Nu va dura câteva săptămâni, va dura mult timp, probabil. Şi este important să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni o lungă perioadă de timp”, a afirmat el.
Generalul Rehka a declarat că Republica Cehă, membră NATO, are încă arme în depozite pe care le-ar putea furniza Ucrainei, după ce a ajutat cu muniţie, tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete şi obuziere.
„Am oferit multe având în vedere dimensiunea noastră şi ceea ce avem noi în armată. Credeţi-mă, trecem în revistă diferite depozite, precum şi planuri şi concepte şi încercăm să identificăm ce putem oferi în plus. Mai avem unele lucruri, inclusiv echipamente grele”, a spus el.
Potrivit șefului Statului Major General al armatei cehe, sprijinirea Ucrainei ajută Occidentul să câştige timp după ani de cheltuieli insuficiente în domeniul apărării.
„Din punct de vedere militar, are sens, pentru că am dormit un pic mai mult. Nu am alocat suficiente resurse şi nu am acordat suficientă atenţie apărării noastre, nu doar noi, Cehia, ci şi alianţa occidentală colectivă”, a declarat el.