SUA așteaptă miercuri răspunsul Ucrainei la un cadru de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor zonelor ocupate de la invazia din 2022, au declarat pentru Axios surse care au cunoștință directă de propunere.
Documentul de o pagină pe care SUA l-a prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută descrie acest lucru ca fiind „oferta finală” a președintelui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să renunțe dacă părțile nu ajung curând la o înțelegere. Propunerea lui Trump ar necesita concesii majore din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a exclus anterior acceptarea ocupării de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru regiuni din estul Ucrainei.
În timp ce președintele rus Vladimir Putin s-ar fi oferit să înghețe actualele linii de front pentru a ajunge la un acord, el a respins anterior alte elemente ale cadrului american, cum ar fi o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean. O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat că Kievul vede propunerea ca fiind foarte părtinitoare față de Rusia: „Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și general ce va obține Ucraina”.
Centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare instalație de acest tip din Europa – va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi exploatată de SUA, energia electrică fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei. Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi. Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută.
După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să întrerupă invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, după cum a relatat Financial Times. Acesta este cel mai mare gest din partea lui Putin de până acum pentru a semnala că este dispus să facă pace, dar oficialii europeni rămân sceptici.