Oleg Deripaska: „Statul şi mediul de afaceri sunt pe poziţii opuse”

0 69

Oligarhul rus Oleg Deripaska a cerut joi guvernului rus să nu să se mai amestece în mediul de afaceri şi să pună la punct un mediu predictibil, bazat pe statul de drept, astfel încât să îi convingă pe investitorii străini să revină în economia rusească afectată de sancţiuni. „Dacă schimbăm regulile în fiecare an sau trimestru, nimeni nu va avea încredere”, spune Deripaska.

Prezent la un forum economic organizat la Krasnoyarsk, un oraş din Siberia, magnatul aluminiului a spus că nu se aşteaptă la o dezescaladare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina înainte de mijlocul lui 2025, cel mai devreme, adăugând că este posibil ca investitorii occidentali să nu revină în Rusia timp de un deceniu. Deripaska a apreciat că Rusia are nevoie, şi ar putea atrage în continuare, de investitori din ţările „prietenoase”, adică acelea care nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar s-a declarat îngrijorat cu privire la climatul de business într-o economie pe care Kremlinul încearcă să o forţeze să se concentreze pe efortul de război.

Cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, denumiţi în mod frecvent oligarhi, au păstrat, în general, o atitudine rezervată de la debutul războiului din Ucraina, astfel că criticile formulate în mod public de Deripaska faţă de Guvernul de la Moscova sunt neobişnuite. „Sunt îngrijorat în mod constant că statul şi mediul de afaceri sunt pe poziţii opuse”, a spus Deripaska, menţionând necesitatea existenţei a „doi procurori şi patru inspectori pentru fiecare antreprenor”. Pe lângă alungarea din Rusia a firmelor şi investitorilor occidentali, invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat lanţurile de aprovizionare, a scos din economie sute de mii de bărbaţi trimişi pe front şi a oprit accesul firmelor ruseşti la tehnologia occidentală.

„Statul de drept şi predictibilitatea sunt foarte importante. Dacă schimbăm regulile în fiecare an sau trimestru, nimeni nu va avea încredere: nici antreprenorii ruşi şi nici cei străini”, a spus Oleg Deripaska la forumul de la Krasnoyarsk. „Nu va mai trebui să facem o alegere pentru că anul viitor nu vor mai fi bani. Avem nevoie de investitori străini. Şi aceştia se vor uita să vadă cât câştigă investitorii ruşi, ce condiţii au la dispoziţie”, a adăugat Deripaska.

Potrivit prognozelor oficiale, economia rusească ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, iar analiştii se aşteaptă la o nouă contracţie în 2024 şi adaugă că potenţialul de creştere pe termen mediu al Rusiei ar putea să se reducă până la 1%. Conform datelor preliminare, economia rusească s-a contractat cu 2,1% anul trecut, deşi înainte de izbucnirea războiului era prognozată să crească cu 3%. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare Moody’s a estimat că Produsul Intern Brut al Rusiei se va contracta cu 3% în acest an.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata