„Operațiunea Libelula”. Rușii resimt impactul ATACMS: Pierderi grele în spatele frontului. Mesajul misterios al lui Zelenski
Armata ucraineană a anunţat marţi că a distrus nouă elicoptere și un sistem de apărare aeriană în Operațiunea Libelula, ce a vizat aerodromuri de lângă oraşele Luhansk şi Berdiansk, ocupate de forţele armate ale Rusiei.
Operațiunea, purtată cu lovituri aeriene, a dus totodată la distrugerea unor arsenale şi echipamente speciale, printre care o rampă pentru trageri antiaeriene.
Mai mult, potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost avariate şi piste de aterizare, iar un depozit de muniții din Berdiansk a luat foc.
Exploziile la depozitul de muniţii s-au produs timp de câteva ore, afirmă sursa citată.
De asemenea, potrivit forţelor armate ucrainene, au fost ucişi sau răniţi zeci de soldaţi ruşi aflați pe cele două aerodromuri.
Ambele ţinte vizate sunt situate la peste 90 de kilometri în spatele liniei frontului.
Cu puţin timp înainte de anunțul părții ucrainene, presa locală din Berdiansk a anunţat că a fost utilizată apărarea antiaeriană, fără a informa despre posibile victime şi distrugeri materiale.
„Forțele de operațiuni speciale au primit informații despre utilizarea de către inamic a aerodromurilor din Berdiansk și Lugansk ocupate temporar, precum și despre prezența unei cantități semnificative de aviație și echipamente speciale și muniție. Informațiile specificate au fost verificate și confirmate. Coordonatele și datele necesare au fost transmise unităților Forțelor de Apărare. În urma loviturilor din noaptea de 16 spre 17 octombrie, ocupanții au suferit pierderi semnificative”, a transmis și Ministerul ucrainean al Apărării.
Unii bloggeri militari ruși prezintă „Operațiunea Libelula” drept unul dintre cele mai importante atacuri lansate de forțele armate ale Kievului împotriva celor ale Moscovei de la declanșarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022.
Într-o declarație făcută după anunțarea operațiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit forțelor sale armate, precum și „partenerilor” Kievului pentru atacurile reușite de la Berdiansk și Lugansk. „Le mulțumesc unora dintre partenerii noștri. Aceasta este într-adevăr o armă eficientă, așa cum am convenit”, a spus Zelenski, fără a dezvălui mai multe detalii despre arma folosită.
Rachetele ATACMS, avantajoase tactic
Publicația ucraineană „Zerkalo Nedeli” scrie că „Operațiunea Libelula” a fost posibilă datorită rachetelor ATACMS furnizate de Statele Unite.
ATACMS înseamnă Army Tactical Missile System. Astfel de rachete au o rază lungă de acțiune de aproape 300 de kilometri. Sunt ghidate și pot fi trase din flota existentă a Ucrainei de sisteme de lansare de rachete. Comandanții ucraineni de pe câmpul de luptă au cerut acest tip de rachetă de ceva timp.
Ucraina are deja rachete de croazieră Storm Shadow care au o rază de acțiune mai mare decât ATACMS. Dar acestea trebuie lansate din avioane de luptă. Au nevoie de vreme bună și de o forță aeriană capabilă, iar Kievul are lipsuri mari în ceea ce privește flota de avioane de vânătoare.
Citește mai mult AICI