OPINIE: Cât de mari sunt riscurile ca Rusia să apeleze la arme nucleare?

184

Sancţiunile occidentale au pus economia Rusiei pe butuci, rubla s-a prăbuşit, creşte inflaţia, iar nivelul de trai al ruşilor scade vertiginos. Din putere mondială, Rusia devine acum o ţară de mâna a doua. Va înghiţi Putin aşa ceva?

Ce spune Dmitri Medvedev despre utilizarea armelor nucleare de către Rusia

Medvedev nu este un fitecine în Rusia. Fost preşedinte, fost premier, actualmente şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Iată ce declară Medvedev, apropos de doctrina militară a Rusiei.

Patru sunt motivele pentru care Rusia ar apela la arme nucleare.

Situaţia în care Rusia a fost lovită de un atac cu rachete cu arme nucleare.

Utilizare diferită a armelor nucleare împotriva Federaţiei Ruse sau a aliaţilor săi.

Invadare a infrastructurii critice, în urma căreia activitatea forţelor ruseşti de descurajare nucleară este paralizată.

Când se desfăşoară un act de agresiune împotriva Federaţiei Ruse sau a aliaţilor săi, în urma căruia este ameninţată însăşi existenţa ţării.

Ultima categorie este extrem de vagă şi interpretabilă. Putin a declarat înaintea invaziei că dacă Ucraina intră în NATO, această organizaţie militară va ajunge în „pragul casei” Rusiei, inclusiv cu armament nuclear. Deşi nimeni nu discutase de intrarea Ucrainei în NATO. A mai spus că existenţa NATO în Europa de Est reprezintă o ameninţare majoră la securitatea Rusiei, şi în consecinţă ţările din Europa de Est să revină la statutul existent în 2007, înainte de aderarea la NATO.

Acum, situaţia de securitate a Rusiei este şi mai gravă

Pierde războiul cu Ucraina, inclusiv datorită armamentului sofisticat furnizat Ucrainei de ţări NATO şi America.

NATO îşi intensifică prezenţa militară în Europa de Est, pentru mulţi ani de acum înainte.

Ucraina va primi în continuare ajutor militar NATO, constând în armament de ultimă generaţie, cu care distruge tancurile, avioanele şi alte mijloace de luptă ruseşti.  Eventual readuce Crimeea la Ucraina.

Economia Rusiei se prăbuşeşte, pentru că Putin n-a intuit capacitatea sancţiunilor occidentale de a elimina Rusia din circuitele financiare, comerciale şi economice mondiale.

Rusia n-a reuşit să obţină ajutor nici măcar din partea Chinei, cu atât mai puţin din partea unor ţări pe care Putin le consideră „prietene”.

Rusia a fost exclusă din toate instituţiile şi mecanismele internaţionale, culturale si sportive, fiind considerată acum „ciumatul” Europei.

Toate aceste motive şi altele caracterizează foarte bine „o ameninţare existenţială pentru ţara noastră”, după exprimarea lui Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Generalul american în retragere Wesley Clark, fost comandant NATO, spune şi el ca „un Vladimir Putin „frustrat” ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra Poloniei, dacă vrea să descurajeze NATO”.

Potrivit generalului Clark, în cazul în care Rusia ar începe să piardă războiul din Ucraina ar putea fi tentată să folosească o armă nucleară cu speranţa că NATO se va retrage, de teama declanşării celui de-al treilea război mondial.

Şi Vladimir Putin vorbeşte de armele nucleare ale Rusiei. El i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, într-o întâlnire televizată,  să ridice gradul de alertă al unităţilor care gestionează arsenalul nuclear al Federaţiei Ruse.

Rusia deţine cel mai mare arsenal atomic din lume, cu peste 6300 de focoase nucleare. Dintre partenerii NATO, SUA are cel mai mare arsenal strategic, compus din aproximativ 5800 de focoase. Franţa deţine aproape 300 de focoase şi Regatul Unit al Marii Britanii aproximativ 215. Cifrele nu sunt  exacte,  fiindcă aceste informaţii sunt strict secrete.

În concluzie, conform doctrinei militare a Rusiei, utilizarea armei nucleare, chiar şi tactice, nu este exclusă din calculele lui Vladimir Putin.

Un risc major, o provocare accidentală a unei ţări NATO

Nu este exclus ca o rachetă sau obuz lansat spre ţinte din Ucraina să lovească accidental, din calcul eronat al traiectoriei, o ţară NATO. Şi să-i rpoduca şi pierderi de vieţi omeneşti. Cum va reacţiona NATO, care a spus că nu va tolera să fie atins nici măcar un cm din teritoriile ţărilor sale? Cum va reacţiona Polonia, dacă bombardamentele din preajma graniţei sale ar ajunge, din geseala şi pe teritoriul său? Ar deveni situaţia incontrolobilă, cu reacţii de o parte şi de alta? Inclusiv un pretext pentru lansarea unei nucleare „mici”? Nu poate fi exclus cu totul un astfel de scenariu.

De ce este puţin probabilă opţiunea nucleară a Rusiei

Din punct de vedere militar, atacul cu arme nucleare poate fi strategic sau tactic. Strategic înseamnă o lovitură de proporţii dată principalelor ţări din NATO, inclusiv cu rachete de croazieră lansate de submarine ruse. Bineînţeles, înainte ca rachetele ruseşti să ajungă la destinaţie, rachetele ţărilor din NATO vor fi pornite spre Rusia, şi asta înseamnă sfârşitul civilizaţiei pe Pământ. Este Putin  în stare de aşa ceva? Nu este clar, dar propaganda rusă ne spune: De ce avem nevoie de această lume, dacă în ea Rusia nu ar exista?”

Mai probabil este un atac nuclear tactic, cu o nucleară „mică”, care să sperie NATO şi occidentul. Posibil pe teritoriul Poloniei sau României. Cum va reacţiona NATO?

În secunda următoare, o ploaie de rachete nenucleare ale NATO ar paraliza centrele militare ale Rusiei, sistemul militar de comunicaţii, centrele de comandă, depozite de echipamente de luptă şi de combustibil. Să nu fim naivi să credem că NATO nu are o listă cu poziţiile acestor ţinte, mai ales după cele 31 de zile de război din Ucraina.

Dacă Rusia continuă cu atacuri nucleare tactice, în pasul al doilea şi NATO va folosi aceasi tip de atacuri asupra teritoriului Rusiei. Presupun că Putin este conştient de acest scenariu.

Există şi riscul folosirii armelor chimice sau biologice. La întrebarea ce va face America în cazul utilizării armelor chimice, preşedintele Biden a răspuns:

„Am răspunde dacă le va folosi. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”,  spunând că nu poate oferi alte informaţii. Într-o asemenea situaţie de escaladare a conflictului nu este exclus să se ajungă şi la arme nucleare.

Deja, se pare, că Rusia foloseşte în Ucraina bombe cu fosfor, interzise de tratate internaţionale. Mai este un pas până la arme chimice şi/sau biologice.

La Washington funcţionează o echipă „Tiger Team”, care se întruneşte de trei ori pe săptămână pentru a analiza şi găsi soluţii şi răspunsuri  la oricare din scenariile în care ne vom găsi în urma agresiunii Rusiei. Au avut şi destul timp, de o lună planează  asupra omenirii riscuri majore, date de utilizarea armelor nucleare.

Cel mai important argument împotriva folosirii armelor nucleare de către Rusia

În lanţul de lansare a unor arme nucleare nu este doar Putin. Mai sunt necesare încă două „butoane”, la ministrul Apărării şi la şeful Statului Major, plus ofiţerii şi militarii desemnaţi în lansarea acestor arme.

În doctrina militară a Rusiei se spune că preşedintele ţării decide lansarea unor bombe nucleare. Există o servietă mică, cunoscută sub numele de Cheget, care este ţinută în preajma preşedintelui Vladimir Putin în orice moment, legându-l de reţeaua de comandă şi control a forţelor nucleare strategice ale Rusiei.

Cheget nu conţine un buton de lansare nucleară, ci  transmite ordinele de lansare către comandantul militar, şeful Statului Major al Rusiei, care poate trimite coduri de autorizare comandanţilor individuali ale armatelor, care ar executa apoi procedurile de lansare.

Dacă o verigă din lanţul acesta refuză să-şi condamne la moartea familia, copiii, rudele, arma nu va fi lansată. S-a mai întâmplat şi cu alte ocazii accidentale, când un militar a spus „nu”  lansării de arme nucleare.  Nu pot crede că tot anturajul lui Putin şi din eşaloanele inferioare are vocaţia sinuciderii colective.

Există şi posibilitatea ca Putin să fie înlăturat de la putere, înainte de a da, eventual, ordinul de folosire a armelor nucleare.

Chiar şi numai subiectul acestui articol ne arată că suntem într-o situaţie de cumpănă, cu riscuri mari. Speranţa este că raţiunea va învinge şi la Moscova, şi că va urma o perioadă în care Rusia va fi condusă de oameni tineri şi inteligenţi, care înţeleg avantajele înscrierii Rusiei în concertul european şi mondial. După exemplul Republicii Moldova şi al Bulgariei.

Sursă: Adevarul.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și