Opozant de la Tiraspol: Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. Apele din stânga Nistrului se tulbură iar vizitele la Moscova se întețesc

143

​Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă. El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”. 

Liderul separatist Vadim Krasnoselski pretinde că autoritățile constituționale fac presiuni asupra autoproclamatei republici nistrene. În acest context, Krasnoselski a convocat congresul aleșilor de toate nivelurile din Transnistria. Ședința va avea loc pe 28 februarie, cu o zi înainte de adresarea lui Putin din parlamentul bicameral al Rusiei . Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.  Opozantul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba, a scris pe 20 februarie, pe rețelele de socializare, că, de regulă, congresul este convocat doar pentru a lua „decizii cheie”.

„Întrebarea principală: „În ce scop este organizat acest eveniment?”. Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ține acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federația Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide acordarea cererii. În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006”, a scris Ciorba pe rețelele de socializare.

Președintele comunității Watchdog, Valeriu Pașa, care face parte din consiliul centrului de comunicare strategică a declarat că ar fi vorba despre manipulări

 Seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție și este important să înțelegem acest lucru. 

 

Potrivit Chișinăului, la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

„Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a anunțat Biroul de reintegrare.

Tot în aceste zile fostul președinte al Republiciii Moldova, socialistul Igor Dodon, se află într-o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii. Patriarhia rusă informează că întrevederea a avut loc la inițiativa lui Igor Dodon, care este prezentat ca președinte al asociației obștești „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.  Igor Dodon nu și-a anunțat vizita la Moscova și nu a scris nimic despre întrevederea cu Patriarhul Kirill. Ultima dată ei s-au întâlnit în decembrie 2019. Iar acum câteva zile, Mitropolitul Moldovei Vladimir a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, la reședința mitropolitană din Chișinău.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și