Parchetul cere închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri acuzat de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, în Malta
Parchetul maltez a cerut miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Yorgen Fenech, suspectat că ar fi orchestrat uciderea în 2017 a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizi. Fenech a fost arestat în noiembrie 2019 la bordul iahtului său în largul Maltei în timp ce încerca să fugă, urmărit pentru complicitate la omor şi complot criminal.
Actul de acuzare, care confirmă că un proces va avea loc, cere condamnare la închisoare pe viaţă sub acuzaţia de omor şi între 20 şi 30 de ani de detenţie pentru complot criminal.
Jurnalista Daphne Caruana Galizia, care denunţa în blogul său Running Commentary corupţia endemică în acest arhipelag mediteraneean, fostă colonie britanică intrată în Uniunea Europeană în 2004, şi-a pierdut viaţa la 53 de ani, într-un atentat cu o bombă plasată sub maşina ei la 16 octombrie 2017.
Cercetând partea malteză a răsunătorului dosar Panama Papers, Daphne Caruana Galizia dezvăluise legăturile între Fenech şi înalţi responsabili politici maltezi.
Ea arătase în special că o societate cu sediul în Dubai, „17 Black”, urma să vireze bani către două societăţi cu sediul în Panama şi aparţinând lui Keith Schembri, la vremea respectivă şef de cabinet al premierului Joseph Muscat, şi lui Konrad Mizzi, ministru al turismului. Contrapartida acestor presupuse mite, care în cele din urmă nu au mai fost virate, nu este cunoscută.
Consorţiul jurnalistei Daphne Project, care a reluat anchetele sale, a dezvăluit că „17Black” îi aparţinea lui Fenech. Iar şeful guvernului, acuzat că s-ar fi amestecat în dosar şi şi-ar fi protejat colaboratorii, şeful său de cabinet şi ministrul turismului au demisionat ulterior.
Yorgen Fenech este acuzat că i-ar fi cerut unui intermediar, şoferul de taxi Melvin Theuma, să angajeze trei ucigaşi cu 150.000 de euro pentru asasinarea jurnalistei, scrie Agerpres.
Fenech însuşi acuză mai mulţi înalţi responsabili ai guvernului, în special pe Keith Schembri, desemnându-l ca fiind „adevăratul comanditar” al asasinatului.
Unul dintre indivizii suspectaţi de omor, Vincent Muscat, a pledat vinovat în februarie şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, aceasta fiind prima sentinţă în acest dosar care a şocat Malta şi restul lumii. Alţi doi bărbaţi – George şi Alfred Degiorgio, acuzaţi că ar fi plasat bomba sub maşină – aşteaptă să fie judecaţi.
În martie, în cadrul unei alte proceduri, Keith Schembri a fost acuzat de spălare de bani şi de fraudă.
O anchetă publică asupra uciderii jurnalistei a concluzionat în iulie că statul maltez este responsabil că ar fi creat în ţară un climat de impunitate care a permis acest asasinat, inclusiv prin coordonarea unei campanii de hărţuire online de către personalul cabinetului premierului.
Prim-ministrul Robert Abela a cerut scuze familiei Caruana Galizia după publicarea concluziilor acestei anchete, angajându-se să aplice toate recomandările sale.
Sursa: https://www.digi24.ro