Parlamentul European a votat să deconecteze energetic continentul de la Rusia. Reforma include protecții pentru consumatori
Eurodeputaţii au adoptat joi, 11 aprilie, planuri menite să faciliteze introducerea pe piaţă a gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Noua directivă va contribui la decarbonizarea sectorului gazelor pentru a combate schimbările climatice. De asemenea, aleșii au stabilit măsuri pentru a proteja consumatorii vulnerabili şi pentru a asigura transparenţa. Statele membre ale UE vor putea restricţiona importurile din Rusia. Măsurile trebuie adoptate de Consiliu.
Noua directivă şi noul regulament privind pieţele gazelor şi hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producţia şi integrarea gazelor din surse regenerabile şi a hidrogenului, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European, citat de News.ro.
Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice, în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şi să abordeze schimbările climatice. În negocierile cu Consiliul privind directiva, deputaţii s-au concentrat pe asigurarea unor dispoziţii privind transparenţa, drepturile consumatorilor şi sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică. Plenul a adoptat directiva cu 425 voturi pentru, 64 împotrivă şi 100 de abţineri.
Noul regulament, adoptat cu 447 voturi pentru, 90 împotrivă şi 54 abţineri, va consolida mecanismele de stabilire a preţurilor echitabile şi de aprovizionare stabilă cu energie şi va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia şi Belarus. Legislaţia va introduce un sistem comun de achiziţii de gaze pentru a evita concurenţa între statele membre şi un proiect-pilot de consolidare a pieţei de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.