Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Parlamentul European cere sisteme eficiente de monitorizare şi supraveghere pentru a detecta ingerinţele străine
    Externe

    Parlamentul European cere sisteme eficiente de monitorizare şi supraveghere pentru a detecta ingerinţele străine

    14 iulie 2023
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Parlamentul European (PE) solicită, într-un raport adoptat joi, sisteme eficiente de monitorizare şi supraveghere pentru a detecta ingerinţele străine în activitatea sa.

    Încercările de a interveni în democraţie reprezintă un „un fenomen larg răspândit, care trebuie combătut cu maximum de dârzenie”, susţin eurodeputaţii în recomandările lor privind reforma normelor PE ce vizează transparenţa, integritatea, responsabilitatea şi lupta împotriva corupţiei.

    Eurodeputaţii şi-au reiterat „şocul profund şi condamnarea acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală” de către trei eurodeputaţi, un fost eurodeputat şi un asistent parlamentar, menţionează un comunicat al PE. Deputaţii solicită măsuri care să consolideze instituţiile UE atunci când sunt vizate de tentative de ingerinţe străine. Ei indică „numeroase lacune în normele de integritate şi transparenţă ale PE” şi solicită ca propunerea de 14 puncte a preşedintei Metsola de reformare a normelor Parlamentului să fie pusă în practică cât mai curând posibil.

    Într-un raport adoptat joi cu 441 voturi pentru, 70 împotrivă şi 71 abţineri, eurodeputaţii solicită revizuirea rapidă a Codului de conduită al deputaţilor, inclusiv sancţiuni eficiente. Codul ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii şi să consolideze normele privind conflictele de interese, declaraţiile de avere şi divulgarea veniturilor colaterale, precum şi interzicerea activităţilor colaterale remunerate pentru entităţi aflate în Registrul de transparenţă.

    Deşi dialogul dintre reprezentanţii grupurilor de interese şi factorii de decizie rămâne o „parte vitală a democraţiei europene”, mijloacele inadecvate de influenţare, darea sau luarea de mită şi alte infracţiuni sunt inacceptabile, subliniază aceştia.

    Eurodeputaţii iau act de faptul că „ţări precum Qatar, Maroc, dar şi China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia şi Turcia au investit masiv în eforturile de lobby de la Bruxelles”. Ingerinţele străine „nu trebuie să rămână fără consecinţe”, subliniază aceştia, solicitând suspendarea tuturor propunerilor legislative şi nelegislative privind cooperarea cu autorităţile de stat care încearcă să intervină, inclusiv suspendarea finanţării UE. Ar trebui păstrată finanţarea pentru organizaţiile societăţii civile şi mass-media independente, precum şi pentru asistenţa umanitară, consideră ei.

    Domeniul de aplicare şi monitorizarea Registrului de transparenţă ar trebui extinse şi toţi eurodeputaţii ar trebui să declare reuniunile programate cu reprezentanţii grupurilor de interese, inclusiv cu reprezentanţii diplomatici din ţări terţe.

    Noul organism de etică al UE ar trebui să monitorizeze dacă foştii deputaţi respectă perioada de incompatibilitate de şase luni, iar accesul lor în PE ar trebui revocat dacă fac lobby în numele unor ţări cu grad ridicat de risc. Eurodeputaţii regretă, de asemenea, că a durat atât de mult timp până ce Comisia şi-a prezentat propunerea, care nu este destul de ambiţioasă pentru a înfiinţa un organism independent de etică al UE.

    Detalii, AICI

    #ingerințe străine #Parlament European #sisteme de monitorizare securitate
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    Clooney Foundation for Justice documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina

    8 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.