Parlamentul European: Ungaria nu mai este o democrație funcțională. Deputații fac presiuni pentru tăierea fondurilor pentru Budapesta

50

Parlamentul European a adoptat joi cu o majoritate covârșitoare un raport în care condamnă măsurile luate în Ungaria de guvernul lui Viktor Orban, pe care le consideră contrare mersului democrației. Europarlamentarii constată „un risc clar de încălcare gravă” de către Ungaria a valorilor pe care se bazează Uniunea Europeană.

În acest fel, parlamentarii europeni intensifică presiunile pentru a reduce finanțarea UE pentru Budapesta, iar Comisia Europeană este așteptată să recomande în cursul acestei săptămâni suspendarea a miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul european pentru 2021-2027 invocând riscuri legate de corupție, scrie Reuters.

Dacă măsura va fi adoptată, ar fi pentru prima dată când UE ar aplica noua sa politică de sancțiuni financiare, denumită „bani pentru democrație”, care a fost aprobată în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la faptul că Orban, precum și aliații săi din Polonia au dat înapoi de la principiile democratice liberale în interiorul blocului, menționează Reuters.

„Regim hibrid de autocrație electorală”

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene şi solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7 al Tratatului UE, informează un comunicat de presă al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), citat de Agerpres.

Documentul adoptat joi cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanşat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018. Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei.

Eurodeputații spun că valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democraţia şi drepturile fundamentale în Ungaria, s-au deteriorat şi mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului”. În același timp, lipsa unei acţiuni decisive a UE a contribuit la apariţia unui „regim hibrid de autocraţie electorală”, şi anume un sistem constituţional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor şi standardelor democratice este absentă, mai afirmă eurodeputaţii. Parlamentul regretă „incapacitatea Consiliului UE de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic în Ungaria”.

Ce sancțiuni solicită Parlamentul European

Eurodeputaţii îndeamnă Comisia Europeană să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune şi în special „Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară”.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și