Pe ce se bazează planul de pace al lui Volodimir Zelenski pentru a pune capăt războiului în această toamnă

153

Conştient de lipsa perspectivelor favorabile pe front şi confruntat cu riscul scăderii ajutorului militar din partea unor aliaţi cheie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lucrează la o foaie de parcurs unilaterală care aspiră să pună capăt război în această toamnă şi în care pariază totul pe presiunea internaţională asupra Rusiei pentru a obţine pacea în condiţii acceptabile pentru Kiev, scrie luni EFE într-o analiză preluată de Agerpres.

Cu ajutorul a mici „pastile” de informaţii pe care jurnaliştii şi analiştii încearcă să le pună cap la cap ca şi cum ar fi vorba despre un puzzle, preşedintele ucrainean a dat detalii despre o agendă în care deocamdată cel mai solid element este aşa-numitul „plan pentru victorie”, agendă pe care Zelenski a început să o împărtăşească cu partenerul său cheie, SUA.

„Am construit acest plan pornind de la premisa că poate deveni realitate datorită partenerilor noştri, nu datorită voinţei sau lipsei de voinţă a Federaţiei Ruse”, a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de a aprecia că războiul s-ar putea încheia în această toamnă dacă aliaţii Ucrainei ar pune suficientă presiune asupra Kremlinului, oferind sprijin militar suplimentar Kievului.

În discursul adresat naţiunii duminică, Zelenski a dezvăluit câteva detalii despre „planul pentru victorie” delegaţiei de congresmeni americani cu care s-a întâlnit în acest weekend la un forum economic la care a participat în Italia.

Zelenski a vorbit pentru prima dată despre acest „plan pentru victorie” la 27 august, când a explicat că intenţionează să prezinte acest document preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi candidaţilor republican şi democrat în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump şi Kamala Harris.

Kursk, element cheie

După cum a explicat atunci liderul de la Kiev, ideea lui este să predea documentul celor trei – Biden, Harris şi Trump – în luna septembrie. „Principalul punct al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului”, a spus el.

Unul dintre principalele atuuri pentru a realiza acest lucru, a spus el, va fi succesul operaţiunii ucrainene din regiunea rusă Kursk, unde Kievul controlează aproximativ 1.300 de kilometri pătraţi la o lună după ce şi-a lansat ofensiva transfrontalieră.

„Se pare că intenţia din spatele operaţiunii de la Kursk a fost de a forţa Moscova să trimită trupe din Donbas acolo (la Kursk – n.r.), să întărească moralul în ţară şi, poate, să-l oblige pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să negocieze”, a declarat pentru EFE analistul ucrainean Volodimir Dubovik. Dar nu pare să funcţioneze. Nu pare că Putin cedează. Se pare că este pregătit pentru un război lung”, a subliniat el.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și