Peste 100 de jurnaliști au fost uciși în 2024, iar peste 500 – trimiși după gratii. Care sunt cele mai periculoase țări

13

Cel puțin 104 jurnaliști au fost uciși în diferite regiuni ale lumii pe parcursul anului 2024, arată un raport al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ). În acelaș timp Reporteri fără frontiere (Reporters Without Borders), în raportul său de la sfârșit de an, vorbește despre un număr de cel puțin 54 de jurnaliști care și-au pierdut viața în legătură cu activitățile lor profesionale. Ambele organizații remarcă că acesta este cel mai mare număr de jurnaliști uciși în timp ce își exercitau profesia. În acelaș timp, peste 550 de jurnaliști au fost întemnițați pe parcursul anului în diferite țări ale lumii, scrie anticoruptie.md.

Mai mult de jumătate dintre jurnaliști au fost uciși în zone de luptă – Fâșia Gaza, unde Israelul desfășoară o operațiune împotriva grupării Hamas. Potrivit FIJ, 55 de profesionişti palestinieni din domeniul mass-media au fost ucişi anul acesta. De la începutul războiului, în 7 octombrie 2023, cel puţin 138 de jurnalişti palestinieni au fost ucişi, făcând din acest teritoriu „unul dintre cele mai periculoase din istoria jurnalismului modern, după Irak, Filipine şi Mexic, subliniază FIJ.

„Mulţi jurnalişti sunt vizaţi în mod deliberat”, a declarat Anthony Bellanger pentru AFP, chiar dacă există şi „fapte de război, oameni care se află în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”. 

În războiul din Ucraina, în anul 2024 au fost uciși patru jurnaliști, de la începutul agresiunii Rusiei în Ucraina, 13 jurnaști și-au pierdut viața.

Jurnalişti au murit, de asemenea, în timp ce reflectau luptele din Irak, Sudan, Myanmar.

În Rusia, în 2024, potrivit organizației, un jurnalist a murit – ucraineană Victoria Roșchina, care, în circumstanțe încă neclare, a murit într-un centru rusesc de arest preventiv.

Reporterii fără frontiere constată o creștere semnificativă a numărului de jurnalişti persecutați și închiși în Rusia – cu 8 persoane în 2024. Patru dintre ei, Antonina Favorskaya, Serghei Karelin, Konstantin Gabov și Artem Kriger, au fost arestați pentru că au acoperit procesele lui Alexei Navalny, se arată în raport. Numărul jurnaliştilor arestaţi în Israel a crescut cu 17 persoane, această ţară fiind pe locul trei ca număr. China se află pe primul loc cu o marjă largă, iar Belarus este pe locul patru.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și