Peste 3.000 de deţinuţi ucraineni au cerut mobilizarea în armată pentru a beneficia de eliberarea condiţionată

61

Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat vineri o lege care permite eliberarea condiţionată a deţinuţilor dispuşi să meargă pe front pentru a lupta în războiul cu Rusia, potrivit datelor prezentate marţi de vice-ministrul ucrainean al Justiţiei, Olena Visotska, relatează agenţia EFE.

Kievul estimează că în total aproximativ 20.000 de deţinuţi vor solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiţionate din închisoare.

„Sunt peste 3.000 de persoane. Am prezis acest lucru înainte de adoptarea legii. Nu putem pretinde că se vor alătura toate cele 20.000 de persoane menționate ca potențiali candidați. Pentru că în timpul sondajelor anterioare, aproximativ 4.500 au fost dispuși să facă acest lucru. Acum, acest număr va varia”, a spus Olena Visoțka, ministrul adjunct al Justiției.

Visoțka a subliniat că factorii decisivi din lege sunt dorința și motivația condamnaților de a semna contracte cu Forțele Armate ale Ucrainei și că  legea include măsuri de precauție în cazul în care cineva consideră că semnarea unui contract cu Forțele Armate este o oportunitate de a câștiga libertate fără intenția de a lupta.

De aceea, când vorbim despre cifre, despre numărul celor care ar dori să se alăture, acestea sunt doar preliminare. O să vedem totul în practică… Am început să lucrăm pentru ca cei care și-au exprimat dorința să depună documentele relevante. Comisiile medicale militare sunt la lucru și se întâlnesc cu comandanții.

Este vital să înțelegeți că legea are anumite măsuri de precauție pentru astfel de cazuri. Sustragerea unui contract atrage o pedeapsă de la 5 la 10 ani închisoare. Așadar, toți cei care vor să speculeze pe această temă s-ar putea confrunta cu o tragere la răspundere suplimentară și pot avea pedepse de până la 10 ani adăugate cele anterioare”, a explicat ea.

Cererile de eliberare condiţionată prezentate sunt în prezent studiate pentru a se stabili conformitatea lor cu dispoziţiile legii, care prevede că nu pot beneficia de eliberarea condiţionată cei condamnaţi pentru asasinate multiple, violuri, fapte de corupţie politică şi infracţiuni împotriva securităţii naţionale, scrie Agerpres.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și