Peste 40 % din slovaci sprijină regimul lui Putin, afirmă un jurnalist local

67

Societatea slovacă este extrem de polarizată, iar liderii politici caută soluții pentru repararea rupturilor învinovățite pentru gestul unui pensionar care l-a împușcat săptămâna trecută pe premierul țării, Robert Fico. Peste 40 % din slovaci sprijină regimul lui Putin, iar o treime din profesori și învățători sprijină narative transmise de propaganda rusească, spune la RFI, jurnalistul slovac acreditat la Bruxelles, Jaromir Novak. Premierul Fico se află la al patrulea mandat după o campanie în care anul trecut au abundat știrile false, inclusiv că urma să crească prețul la… bere, scrie rfi.fr.

Jaromir Novak: Deci este un război… după ce Robert Fico a ajuns din nou la guvernare, a patra guvernare afla deja….

Reporter: Cu ceva deep fakeuri, au fost niște scandaluri acolo în Slovacia….

Jaromir Novak: Au fost câteva fakeuri orientate spre liderii de opoziție, în sensul că vor crește prețurile, va crește prețul de bere, de exemplu….  Deci au fost mai multe știri care nu s-au adeverit, care au fost pe urmă demonstrate ca false. Nu se știe cine a fost în spatele lor, chiar dacă sunt unele legături între autorul contului și unele partide acum la guvernare. Dar este foarte greu de demonstrat cine a stat în spatele acestor declarații false, s-a adeverit, însă, că în timpul campaniei electorale la președinție, luna trecută, a câștigat domnul Pellegrini, un aliat al lui Fico, tocmai din motivul pentru că adversarul său, Ivan Korcok, fostul ministru de externe, a fost declarat că „om al războiului.”  Chipurile el, ca președinte, urma să semneze un acord ca să trimită militarii slovaci în Ucraina. Ceea ce nu este adevărat, președintele țării nu are aceste atribuții, atribuțiile președintelui Slovaciei sunt mult mai limitate decât în România, dacă putem compara.  Și, deci a fost o veste față, o știre falsă, dar foarte, foarte mult răspândită, inclusiv de mass-media maghiară după ce în Slovacia a fost moratoriu la alegeri (perioada de liniște electorală dinaintea alegerilor, n.r.)  Deci mass-media Slovacă n-a mai putut să informeze restul populației că presa maghiară a influențat foarte mult electoratul maghiar din Slovacia cu asemenea știri. Și chiar dacă la prima manșă de alegeri domnul Korcok a câștigat o mare parte a electoratului maghiar din Slovacia, după această întorsătură de idei, a câștigat Peter Pellegrini.

Pentru a ajunge la putere, Fico s-a aliat inclusiv cu politicieni pro-naziști

Reporter: Și societatea, oamenii, ei ce simt? Ce vedeți pe rețelele de socializare? Care este atmosfera între oameni?

Jaromir Novak: Nu este bună, este o ruptură foarte adâncă. Această ruptură a mai amintit-o… deja a început să se simtă în timpul pandemiei de coronavirus, când s-au format două tabere, pro vaccinare/anti vaccinare, pro știință/anti știință etc, s-a adâncit mai mult după războiul din Ucraina, când am constatat mulți, în Slovacia, cu stupoare, că peste 40 % din slovaci sprijină regimul lui Putin sau versiunea rusească privind ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Acesta a fost un mare șoc, pe urmă au mai fost sondaje din s-a aflat că Slovacia și România și Bulgaria sunt câștigătoare la ceea ce privește dezinformarea, dezinformarea care vine  din Rusia, din China sau din terțe țări. Deci nu este bine dacă o treime din corpul din pedagogic al Slovaciei, învățători și profesori sprijină narative de dezinformare care vin din Moscova.  Nu e bine dacă peste 40 % din slovaci spun că problema din Ucraina este problema Vestului sau Americii, nu a Rusiei. Dacă mă înțelegeți, este o foarte mare divizare de idei, de principii, plus intervine acest război politic între liberali, între pro europeni, ca putem face această afiliere și între populiști. Fico, ca să câștige alegerile anul trecut a recurs foarte mult la electoratul care până atunci sprijinirea partidele chiar pronaziste, profasciste. Avem două astfel de partide. Am avut în fosta guvernare 14 deputați care răspândeau idei pro fasciste sau pronaziste,  deci a fost o situație foarte ciudată și Fico s-a aliat cu câțiva din acești politicieni, au făcut poze împreună, au făcut declarații comune. Deci căutat foarte mult să câștige și din acest electorat populist și a reușit… a reușit și devenit din nou la putere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și