Peste o mie de încălcări, constatate de „Promo Lex”, la alegerile din 5 noiembrie

46

Misiunea de observare „Promo-Lex” a raportat Comisiei Electorale Centrale 1.145 de incidente de la alegerile locale din 5 noiembrie. Printre încălcările semnalate se numără persoane decedate pe listele electorală, fotografierea buletinelor de vot, transportarea organizată și coruperea alegătorilor. 

88 de cazuri se referă la deficiențe în listele electorale: discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane.

„În șapte cazuri am constatat tentative de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor. În 22 de cazuri am văzut agitație electorală sau chiar PR negru în secția de votare sau în preajmă. Cu referință la transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, am avut șapte cazuri”, a spus la o conferință de presă directorul de programe al asociației „Promo-Lex”, Nicolae Panfil.

Observatorii au mai raportat 13 cazuri de violență și intimidare a alegătorilor sau a altor persoane. În unele secții, urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale sau au fost deteriorate.

De asemenea, au fost semnalate 58 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de votare și 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului.

„652 de secții de votare din cele 1.365 vizitate ieri de observatorii Promo-Lex nu sunt accesibile. Au existat 107 cazuri când secțiile s-au deschis fie puțin mai devreme, fie cu întârziere. Am avut și zece cazuri când accesul observatorilor a fost restricționat sau obstrucționat în procesul de observare”, a declarat Nicolae Panfil.

În 71 de cazuri, din cauza unor defecțiuni tehnice, au fost întrerupte filmările din timpul deschiderii secțiilor de votare sau a numărării buletinelor de vot. Promo-Lex recomandă Comisiei Electorale Centrale (CEC) să schimbe camerele video cu unele noi și performante, pentru următoarele scrutine.

Alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost monitorizate de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali, acreditați de CEC, cei mai mulți – din partea asociației „Promo-Lex”. Peste 400 au fost observatorii internaționali, care au reprezentat misiuni diplomatice acreditate în R. Moldova, autorități electorale străine și organizații internaționale.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și