Planul distopic al lui Putin pentru Rusia derutată de revolta Wagner

103

O lege adoptată săptămâna trecută în Rusia conține câteva amendamente misterioase cu privire la posibilitatea guvernatorilor de a înființa grupări paramilitare, numite drept „întreprinderi speciale”.

Conform noii legi, aceste „întreprinderi speciale” paramilitare ar avea ca sarcini menținerea ordinii publice, protejarea granițelor și contracararea acțiunilor de sabotaj în Rusia. Însă funcționarea lor este prevăzută să aibă loc doar sub tutela liderului de la Kremlin.

Nu se știe exact scopul real al acestui demers făcut prin intermediul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în condițiile în care Rusia dispune deja de o gardă națională.

Totuși, acordarea posibilității de înființare a unor „întreprinderi speciale” paramilitare survine la doar câteva săptămâni de la revolta de scurtă durată a mercenarilor Wagner, aflați sub conducerea lui Evgheni Prigojin.

Deși revolta ar fi fost oprită în doar o zi pesemne în urma unor negocieri între Vladimir Putin și Evgheni Prigojin intermediate de dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko, totuși această situație încă neclară a generat dezbateri aprinse pe tema vulnerabilităților Krmelinului în a asigura securitatea și ordinea publică în Rusia, relatează The Daily Beast.

Un nou instrument de represiune sub pretextul întăririi securității

În opinia lui Donald N. Jensen, fost diplomat american la Moscova, amendamentele cu privire la „întreprinderile speciale” de tip paramilitar fac parte din eforturile lui Putin de a înlătura breșele de securitate la adresa regimului său observate în cursul răzmeriței Wagner.

Noua lege le permite acestor grupări să folosească forța împotriva mulțimii doar în cazul unei „rezistențe de grup”. De asemenea, le acordă posibilitatea de a respinge atacuri cu dispozitive fără pilot, adică potențiale atacuri cu drone din partea Ucrainei.

Lacunele în apărarea antiaeriană a Rusiei au devenit destul de evidente în ultimele luni. Responsabilii militari le-au conștientizat și au schițat între timp un plan vizând consolidarea operațiunilor de apărare aeriană, notează The Daily Beast.

Potrivit fostului diplomat Nikolai Sokov, noile grupări paramilitare nu sunt prevăzute doar pentru contracararea incursiunilor tot mai frecvente ale Ucrainei, ci și pentru descurajarea unor potențiale revolte. „Sunt un instrument de îmbunătățire a securității și, după caz, pot ajuta împotriva oricărei noi revolte”, spune fostul diplomat rus pentru sursa citată.

Situația complicată rezultată în urma răzmeriței Wagner

Putin nu își mai dorește cu certitudine erijarea unei noi amenințări de tipul Wagner la adresa regimului său. Cu toate aceasta, noua lege sugerează că liderul de la Kremlin încearcă să elimine o parte din vulnerabilitățile care au permis răscoala mercenarilor lui Prigojin.

Noile grupări paramilitare sunt văzute ca o modalitate de a întări securitatea în Rusia, dar fără a crea o fiară puternică precum Wagner, subliniază Karolina Hird, expertă în Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Putin și acoliții săi „încearcă să echilibreze aceste două cerințe de securitate concurente, dar foarte importante. Există o necesitate de a crea un fel de entitate militarizată asemănătoare cu Wagner, dar care să fie diferită de Wagner din punct de vedere structural, deoarece structura Wagner era într-un fel inerentă unei amenințări de securitate, așa cum a ajuns în cele din urmă să o și reprezinte pentru statul rus”, afirmă experta în Rusia de la ISW.

„Au nevoie de astfel de entități care să îndeplinească anumite roluri de aplicare a legii și de securitate în regiunile ruse, dar aceste entități nu trebuie să fie destul de centralizate și de puternice încât să devină ca Wagner și să reprezinte apoi o amenințare pentru statul rus”, insistă Hird.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și