La reuniunea Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au exprimat sprijinul ferm pentru decizia Chișinăului de a adera la Uniune. Cu toate acestea, Rusia va încerca să interfereze acest parcurs, influențând alegerile parlamentare din luna septembrie a acestui an. 

Toamna aceasta se anunță intensă nu doar pe câmpurile de luptă ale războiului ruso-ucrainean, ci și pe fronturile războiului hibrid purtat de Kremlin împotriva Occidentului. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor reprezenta una dintre cele mai decisive confruntări din acest război hibrid. O victorie a unei poziții eurosceptice ar putea încetini semnificativ sau chiar deraia complet parcursul european al Moldovei, conform ,,The Moscow Times”.

Focalizarea intensă a propagandiștilor ruși asupra Chișinăului a devenit evidentă în timpul alegerilor prezidențiale din 2024. Primul tur de scrutin, care a coincis cu referendumul privind integrarea europeană, este extrem de relevant în acest sens.

Dintre cele 482 de surse care au relatat despre alegerile din Republica Moldova în timpul procesului electoral, 150 de canale de Telegram au fost compromise. Activitatea acestora a fost direct legată de Kremlin, care a urmărit influențarea mass-mediei prin campanii de dezinformare și încercări de manipulare a opiniei publice. Practic, o treime din sursele care au informat despre alegerile prezidențiale din țara vecină au fost nesigure.

Monitorizările campaniilor similare de influență realizate în perioada 2024–2025 de Institutul pentru Studiul Conflictelor și Analiza Rusiei (ICAR) arată că sursele compromise și afiliate Moscovei au avut o activitate mult mai intensă decât în alte operațiuni de influență politică.

Parlament pro-rus

Rusia are toate motivele să încerce, cel puțin, să încetinească procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Dacă reușește să impună un Parlament marionetă, va începe implementarea așa-numitului „scenariu georgian.” În timp ce Rusia se luptă, fără succes, să transforme Ucraina într-un stat marionetă, precum Belarus, divizarea și destabilizarea Chișinăului, așa cum a procedat în cazul Tbilisi, rămân obiectivele sale.

Gravitatea angajamentului Kremlinului și resursele substanțiale alocate acestui efort au fost evidențiate în urma a două luni de monitorizare a peisajului preelectoral din Republica Moldova.

În perioada 15 aprilie- 15 iunie 2025, ICAR a colaborat cu partenerii moldoveni de la Comunitatea Watchdog.md pentru realizarea a nouă sesiuni săptămânale de monitorizare a tentativelor propagandei ruse de a deturna procesul electoral din Moldova și de a influența politica internă a țării.

Scopul monitorizării a fost identificarea principalelor narațiuni propagandistice și a actorilor proeminenți care deformează realitatea politică din Moldova în favoarea agendei Kremlinului. Cercetătorii au colectat date de pe canale rusești de Telegram, utilizând instrumente automatizate bazate pe inteligență artificială, completate de analiză manuală.

Detalii, AICI

Share.
Exit mobile version