Planul lui Trump pentru NATO, conturat de experți din cercul său apropiat
Foști oficiali de securitate națională și experți în materie de apărare ce ar putea face parte dintr-o potențială nouă administrație Trump anticipează un plan de reformare drastică a NATO în care Washingtonul ar juca un rol mult diminuat în raport cu Europa, relatează Politico.
Potrivit lui Dan Caldwell, un expert la curent cu concepțiile celor din cercul de securitate națională al fostului președinte, aceștia ar viza o „reorientare radicală” a NATO, în contextul în care SUA se confruntă cu creșterea datoriei, recrutarea militară în scădere și o bază industrială rămasă în urma Rusiei și Chinei.
Astfel, principala temă de dezbatere în cercul lui Trump este cât de mult ar trebui SUA să împingă Europa către o arhitectură de securitate apropiată viziunii fostului președinte american.
Un plan pentru NATO
Potrivit planului anticipat, SUA și-ar păstra umbrela nucleară deasupra Europei, menținându-și puterea aeriană și bazele din Germania, Anglia și Turcia, precum și forțele navale. Între timp, cea mai mare parte a infanteriei, blindatelor, logisticii și artileriei ar trece în cele din urmă în mâinile europenilor.
Componente ale acestui plan au apărut într-un articol publicat în februarie 2013 de către Centrul pentru Reînnoirea Americii, afiliat lui Trump, dar de atunci s-a conturat un consens mai larg asupra anumitor detalii ale planului.
Principala turnură presupune o diminuare substanțială a rolului de securitate al SUA la unul de sprijin în vremuri de criză în loc de furnizor principal al puterii de luptă în Europa, a explicat Caldwell, fost consilier al lui Russell Vought – directorul de politici al Convenției Naționale Republicane și așteptat să primească o funcție înaltă într-o eventuală a doua administrație Trump.
Planul prevede un sistem NATO pe două niveluri, în baza propunerii fostului oficial Keith Kellogg, militar în rezervă, potrivit căreia țările membre care nu îndeplinesc încă obiectivul de 2% din PIB pentru apărare nu se vor bucura de „garanțiile de securitate ale SUA”, a declarat sub rezerva anonimatului un expert de securitate națională aliniat concepției lui Trump. Asumpția în acest caz este că Articolul 5 privind apărarea reciprocă este interpretabil și nu prevede obligația ca fiecare membru în parte să răspundă militar.
Citește mai mult AICI