Planul lui Viktor Orban pentru Europa

116

În liderul maghiar Viktor Orbán, UE are de înfruntat un nou tip de eurosceptic, unul care nu vrea să părăsească blocul, ci să-l modeleze, punându-și amprenta pe politicile acestuia, de la sprijinirea Ucrainei la lupta împotriva schimbărilor climatice și până la migrație, scrie Politico.

Orbán a investit bani și resurse la Bruxelles, construind infrastructura necesară pentru a modela agenda în capitala UE, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului în iulie, în urma unei creșteri așteptate a dreptei la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

„Dacă vrem să păstrăm libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem schimbări în Uniunea Europeană”, a declarat Orbán la un miting organizat la Budapesta pentru a marca ziua națională a Ungariei, pe 15 martie

Zsuzsanna Szelenyi, o fostă aliată devenită critic al lui Orbán și autoare a cărții „Tainted Democracy”, a apreciat că eforturile premierului de a modela dezbaterea politică din Europa – și de a crea legături cu conservatorii cu idei similare din Statele Unite – reflectă încrederea unui lider care nu se mai confruntă cu o opoziție semnificativă la Budapesta, după ce a fost reales în 2022 cu o majoritate de două treimi în parlamentul ungar.

„Orbán nu trebuie să-și facă griji cu privire la pierderea puterii acasă, deoarece a acumulat o putere uriașă”, a explicat Szelenyi.

„Ținta sa este acum mai largă decât Ungaria. Acest lucru este destul de evident de ceva vreme. Vrea nu doar să își protejeze regimul, ci și să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles este piatra de temelie a acestui lucru”, a subliniat ea.

Ofensiva soft a Ungariei la Bruxelles

În centrul Bruxelles-ului, în apropierea misiunilor diplomatice americane și rusești, constructorii lucrează din greu.

Guvernul ungar se grăbește să finalizeze lucrările de renovare a unui vast conac din secolul al XVIII-lea pe care l-a cumpărat în 2021 până în iulie, când Budapesta va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, în cadrul căreia  diplomații, miniștrii și consilierii tehnici se întâlnesc pentru a stabili politica blocului.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și