Planul sinistru al lui Putin de a câștiga în Ucraina. „Putrezește și degradează”, tactica ascunsă de a învinge Occidentul
Războiul declanșat de Putin în Ucraina intră în al treilea an, dar președintele rus nu dă niciun semn că și-a dori să oprească conflictul sângeros. Însă, concomitent, liderul de la Kremlin are pe masă un plan sinistru de a stăvili inițiativa Occidentului de a oferi sprijin Kievului. El folosește o tactică ascunsă numită „putrezește și degradează”, apreciază un expert de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
Acest plan are ca scop frângerea hotărârii și unității Vestului, prin „operațiuni informaționale” menite să semene diviziune între aliații Kievului.
„Putin nu poate câștiga un război cu NATO, așa că strategia și tactica lui sunt să putrezească și să degradeze alianța, convingând-o că poate suporta pierderi treptate în anumite feluri. Dacă poate distruge credibilitatea NATO și capacitatea ei de a descuraja un atac rusesc, el poate învinge efectiv alianța fără un război la scară largă. Dacă rușii au succes în Ucraina, ei pot normaliza războaiele rusești de cucerire în Europa de Est și pot trivializa suveranitatea statelor baltice, fostele republici sovietice”, argumentează analistul George Barros.
Războiul se află într-un punct crucial, iar momentul este sensibil pentru Ucraina pe fondul încercării Moscovei de a schimba decisiv cursul pe câmpul de luptă în timp ce pachetul de sprijin al SUA este blocat în Congres și proviziile de arme critice din partea aliaților Ucrainei, precum tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune se răresc, au avertizat experții.
Dar războiul se poartă și în spațiul informațional. Putin realizează că nu poate câștiga cinstit în luptă dacă Vestul sprijină hotărâtor Ucraina, astfel că strategia lui se bazează pe erodarea voinței politice și inducerea ideii în Occident că victoria Rusiei e inevitabilă, și de aceea nu mai merită să investească în sprijinirea Ucrainei, subliniază Barron.
O bună parte din eforturile lui Putin sunt menite să modeleze perspectiva factorilor de decizie occidentali în privința șanselor la victorie ale Ucrainei.
„În contextul dezbaterilor care au loc în acest moment în SUA cu privire la ajutorul militar, ofensiva anticipată este menită să creeze un efect informațional in sensul întăririi narațiunii înșelătoare că Ucraina este un război fără sfârșit, un înghițitor de bani și că poporul american nu poate scrie cecuri uriașe la nesfârșit.
Nu asta este, firește, strategia Ucrainei și a susținătorilor săi, dar aceste operațiuni informaționale merg până la modelarea manevrelor pe câmpul de luptă în scopul de a avansa această narațiune simplistă”, explică analistul ISW.
Detalii, AICI