„Poate Europa adopta o mentalitate de război?” Un scriitor ucrainean explică ce înseamnă să fii pregătit pentru orice scenariu

23

Poate Europa să treacă la o „mentalitate de război”? Pornind de la expresia deja consacrată, folosită recent de șeful NATO, Mark Rutte, un scriitor ucrainean povestește ce înțelege el prin asta (sau – un evertisment – ce ar trebui să înțelegi tu), prin ochii celui care se confruntă zilnic cu agresiunea rusă. Cumpărați o baterie externă pentru telefon și scrieți un testament, pregătește o geantă de rezervă în care ar trebui să încapă toată viața ta.

Textul său a apărut recent în ziarul britanic The Guardian

„Ziua 1.024 a invaziei. Kiev, 7 dimineața. Vineri 13. Într-o viață anterioară, cineva ar fi observat că aceasta este o zi care prevestește ghinion. Dar într-o țară în care bombardamentele sunt zilnice, acest lucru a devenit irelevant. Mă trezește sunetul unei aplicații de pe telefonul care mă avertizează cu privire la o amenințare sporită cu rachete. În timp ce eu și partenerul meu ne ascundem pe coridor, citesc știrea că șeful NATO, Mark Rutte, le-a cerut membrilor alianței transatlantice conduse de SUA să „treacă la o mentalitate de război”.”

Așa își începe materialul publicistic Oleksandr Mikhed, scriitor ucrainean de 36 de ani, autorul volumului „Limbajul războiului”, și membru PEN Ukraine (o organizație neguvernamentală ucraineană înființată pentru a proteja libertatea de exprimare).

„Odată cu prima explozie a sistemului de apărare aeriană, mă lovește un gând: pentru cei care nu au trăit deja cu el timp de aproape trei ani, cum ați explica această mentalitate? Ce este această gândire de război?”

O mentalitate de război

Să începem cu elementele de bază. Încercați să acceptați teza că Rusia este dușmanul vostru. Tot ce este rusesc este dușmanul vostru. Știu că acest lucru este complicat. Dar Rusia a folosit literalmente totul ca instrument al războiului hibrid: sportul, baletul, muzica clasică, literatura, arta – toate acestea sunt platforme pentru promovarea narațiunilor sale. Chiar și cea mai îngrijită biserică ortodoxă rusă ar putea ascunde ofițeri de informații ruși, care abia așteaptă comanda de a pune jos arzătoarele de tămâie și de a lua armele. Nu uitați că, pentru susținătorii doctrinei politice cunoscute sub numele de „lumea rusă”, această lume este potențial nelimitată; ea există oriunde se vorbește limba rusă și unde au fost amplasate monumente lui Pușkin.

Înainte de invazie, inamicul va încerca să tulbure situația politică internă. Vor apărea mișcări și partide locale radicale de dreapta, finanțate de Rusia. Nu va fi nevoie să vă atace imediat cu tancurile lor, deoarece pot mitui pur și simplu sute de idioți utili și bloggeri pentru a semăna haosul și a stârni neîncrederea față de autorități. Aceștia vor disemina conținut social media direcționat care vă va provoca, apăsând puternic pe punctele sensibile ale societății dumneavoastră – toate generate de fabricile de roboți și de specialiștii ruși în operațiuni psihologice.” Un război cu Rusia înseamnă mult haos, un haos bine pregătit și însămânțat caută să ne lămurească Oleksandr Mikhed, și care se instașează fără să-ți dai seama.

Citește articolul integral aici

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și