Politicieni germani – ţinta unui atac informatic, pentru care este suspectată Rusia
Politicieni germani, printre care şi membri ai Bundestagului, camera inferioară a parlamentului, au făcut obiectul unui atac informatic recent, pentru care este suspectată Rusia, potrivit unui raport Spiegel. Atacul a afectat calculatoarele a cel puţin şapte membri ai Bundestagului și 31 de membri ai parlamentelor regionale, precum şi ale unor militanţi politici din Bremen şi Hamburg (nord).
Piraţii ar fi încercat un atac de tip Ghostwriter: prin intermediul unor e-mailuri de phishing, au vrut să deturneze conturile unor membri aparţinând în majoritate formaţiunii conservatoare a Angelei Merkel (CDU/CSU) şi Partidului Social-Democrat (SPD), membre ale coaliţiei la guvernare. În total, 200 până la 300 de germani au fost afectaţi, potrivit Der Spiegel, de acest atac informatic, petrecut săptămânile trecute. Experţii în securitate suspectează serviciile de informaţii militare ruse, GRU, că ar fi la originea atacului.
Ce este Ghostwriter?
O firmă de informații cibernetice din SUA, Mandiant, a publicat anul trecut un raport care detaliază campania Ghostwriter, despre care cred că este în curs de desfășurare din 2017. Potrivit raportului, atacurile au vizat în principal publicul din Lituania, Letonia și Polonia prin răspândirea conținutului fabricat care a promovat o agendă anti-NATO. Firma consideră că mesajele campaniei au fost „aliniate cu interesele de securitate ale Rusiei”.
Nu este pentru prima dată când Bundestagul este victima unor astfel de atacuri şi când suspiciunile se îndreaptă spre Moscova. La sfârşitul lui februarie, parchetul federal a acuzat un cetățean german că a transmis, în 2017, date privind Bundestagul serviciilor de informaţii şi ambasadei ruse la Berlin. Procesul său ar putea avea loc în lunile următoare. Moscova a fost acuzată și piraterie informatică la scară mare, care a vizat, în 2015, calculatoarele Bundestagului şi serviciilor cancelarului Merkel, precum şi NATO şi canalul de televiziune francofon TV5 Monde.
Sursa: https://www.dw.com