Politico: Arme pentru Ucraina din banii lui Putin: Cum vrea UE să folosească 3 miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei pentru Kiev

77

Liderii UE sunt pe cale să aprobe un plan prin care profiturile, în valoare de circa 3 miliarde de euro, provenite din investirea activelor rusești înghețate în Occident, să fie utilizate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, informează Politico.

În luna februarie, premierul britanic Rishi Sunak sugera ca miliardele de euro – provenite din dobânda pe care aceste active ale Rusiei o generează – să fie folosite pentru înarmarea Ucrainei. 

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au imobilizat active în valoare de 200 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei, precum şi active private în valoare de 30 de miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Conform Politico, profiturile provenite din dobânda acestor active rusești valorează între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an. În discuțiile de marți, guvernul belgian a semnalat că va canaliza, începând cu anul 2025, veniturile într-un fond comun al UE sau G7 pentru Ucraina. „Guvernul federal belgian este pregătit să ia în considerare un aranjament începând cu anul fiscal 2025 cu UE/G7 pentru a transfera impozitul pe profit național al corporațiilor din activele suverane rusești înghețate”, conform unui comunicat al guvernului belgian citat de Politico. Belgia are un rol important de jucat în punerea la punct a acestui plan, deoarece majoritatea activelor ruse îngheţate în Occident (circa 190 de miliarde de euro) sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, care are sediul la Bruxelles.

Decizia așteptată a UE vine după ce SUA și mai multe țări europene – în frunte cu Germania – au făcut presiuni asupra guvernului belgian pentru a aloca banii Ucrainei. Astfel, cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina. Anul trecut, liderii UE au ajuns la concluzia că nu pot confisca direct, în mod legal, activele ruseşti îngheţate dar, în schimb, o soluție ar putea fi transferul profiturilor obținute de pe urma investirii acestor active. Mai precis, firmele care au active ruseşti şi care generează mari profituri de pe urma investirii acelor active să fie obligate să transfere o parte substanţială din profiturile generate către UE. Până în prezent, Belgia folosea veniturile provenite din dobânzi și trimitea banii independent în Ucraina printr-un fond național.

Guvernul belgian a susținut că o mare parte din banii astfel colectați – aproximativ 1 miliard de euro din 1,7 miliarde de euro în 2024 – au fost alocați pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina. „Șansele de a găsi un consens… sunt bune”, a spus un diplomat al UE citat de Politico.

Potrivit planului Bruxelles-ului, vor fi vizate numai sumele generate de pe urma activelor Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în UE. Comisia Estimează că aceste active ar putea genera între trei şi 15 miliarde de euro pe an între 2023 şi 2027, însă oficialii au avertizat că suma finală va depinde de modul cum vor evolua dobânzile în această perioadă. Însă este nevoie ca statele membre UE să aprobe în unanimitate acest plan, precum şi paşii următori de implementare, înainte ca banii să poată fi trimişi Kievului, relatează Agerpres.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și