Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea țintă: guvernul de la Viena
La mai bine de șase ani de la raidul poliției austriece asupra sediului serviciului de informații interne BVT, au apărut noi dovezi că incidentul făcea parte dintr-o operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei cu scopul de a reface din temelii întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului, relatează Politico.
Operațiunea a început cu zgomotul soneriei de la ușă. Imediat după ora 8 dimineața, în ziua de 28 februarie 2018, comandantul poliției austriece, Wolfgang Preiszler, a apăsat butonul interfonului de la sediul serviciului de informații interne al țării și și-a prezentat buletinul în fața camerei de securitate.
În doar câteva minute, zeci de colegi de-ai săi, înarmați cu pistoale Glock și un berbec pentru spargerea ușilor, s-au împrăștiat prin toată clădirea în veste antiglonț și cagule, confiscând documente secrete de pe birouri și informații confidențiale stocate pe serverele agenției.
Incursiunea – care a pus față în față poliția și agenția de spionaj, cunoscut sub inițialele BVT – a declanșat un scandal furtunos care a distrus reputația Austriei în lumea serviciilor de informații și a dus la închiderea agenției. Adevărata amploare a evenimentelor care au avut loc în acea zi din februarie 2018 a ieșit la suprafață abia șase ani mai târziu.
Oficialii din serviciile de informații au spus pentru Politico că au apărut noi dovezi că raidul ar fi făcut parte dintr-o operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei cu scopul de a reconstrui întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului.
Persoana crucială din toată operațiunea era chiar partidul ce făcea parte din coaliția aflată la guvernare la acea vreme, Partidul Libertății (FPÖ). Formațiunea prorusă de extremă dreapta este acum cel mai popular partid din țară.
Procurorii austrieci au dezvăluit luna trecută că persoanele suspectate că au pus la cale acțiunea erau de fapt agenți ai Rusiei aflați sub comanda lui Jan Marsalek, un fost director al firmei Wirecard, despre care autoritățile spun că lucrează pentru GRU, serviciul de informații militare externe al Rusiei. Firma este acum falimentară, iar Marsalek este dat în urmărire și, cel mai probabil, a reușit să fugă în Rusia.
Citește mai mult AICI