Popularitatea lui Putin bate anti-recordurile. De ce?

158

Celebrarea fastuoasă a celei de-a 75-a aniversări a Marii Victorii și votul pentru amendamente din Constituție din aprilie sunt două evenimente de mobilizare care ar fi trerbuit să consolideze succesul lui Putin și să determine populația rusă să uite, cel puțin pentru o vreme, despre veniturile mici și stagnarea PIB-ului. Cu toate acestea, pandemia a schimbat fundamental situația. 

În Rusia, opinia publică a început să se opună direcției de plutire. În timp ce indicatorii de aprobare a activității majorității liderilor occidentali au urcat, deoarece, cu alte cuvinte „oamenii s-au solidarizat cu liderii lor în vremuri grele”, indicatorii de rating ai lui Putin scad tot mai mult și chiar știrbesc din influența actualului guvern.   Datele pentru luna aprilie prezentate de  organizația neguvernamentală Levad Cente, au arătat un anti-record istoric pentru calificativul de aprobare al președintelui – 59%.

Coincidenţă? „Nu prea cred!

Ceea ce se întâmplă acum nu pare a fi o fluctuație aleatorie. Imediat după instituirea unei mobilizări politice tensionate în 2018, ratingul lui Putin a început să scadă.

Potrivit datelor centrului Levada, reiese că pandemia de coronavirus, care s-a abătut peste Rusia, a împins simbolul puterii politice de la 70%.  S-a întâmplat destul de repede: dacă în ianuarie-februarie ratingul a fost păstrat în mod obișnuit (a se citi – „stagnat”) cu 68-69%, în martie a scăzut la valorile tipice pentru perioada 2011-2013 – 63%. Apoi, cel mai scăzut punct a fost chiar înainte de Jocurile Olimpice din 2014 și anexarea Crimeei – 61% în noiembrie 2013. Rezultatele actuale pentru aprilie 2020 arată 59% și să nu uităm că, dacă ratingul începe să crească din nou, valoarea anterioară, de 70% ar putea fi un vârf de neatins pentru Putin și actualul guvern.

Aparent, mai mult ca niciodată autoritatea lui Putin nu va depinde de pași simbolici de politică externă sau internă (celebrarea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei și numirea datei noilor sărbători etc.), ci de nivelul economiei și a sferei sociale. Așa se întâmplă în multe alte state în care populația are încredere în reforme,  mai mult decât în audituri istorice și idolatrie.

De ce, sau mai degrabă, când Putin a luat-o în direcția greșită? 

Începând din 2017, ratingurile puterii de la Kremlin sunt din ce în ce mai puțin dependente de măreția simbolică și de numeroasele victorii asupra inamicilor externi și interni. Agenda socio-economică a devenit mai importantă pentru cetățenii ruși decât mândria națională, care este pe cale să „îngenuncheze” (citatul lui Putin de la începutul parcursului prezidențial). ”Efectul Crimeea” a devenit o constantă în mintea oamenilor și, în plus, nu este un factor mobilizant pentru ruși.

Măreția simbolică este cu siguranță bună, dar nu o poți unge pe pâine, iar stagnarea economică după evenimentele din Crimeea a devenit evidentă pentru a influența atitudinea rusului față de actualul guvern.

Pentru toate păcatele

Schimbarile de pe ordinea de zi și epuizarea instrumentelor de mobilizare s-au asociat cu declinul brusc al economiei și scăderea veniturilor bugetare (preț scăzut al petrolului plus închiderea afacerilor din cauza carantinei). Situația a fost înrăutățită și de reacția întârziată a autorităților în legătură cu criza.

Pandemia a scăzut economia mult mai repede decât crizele economice și financiare clasice. A crescut, de asemenea, nemulțumirea și impacientarea din cauza pierderii valorilor de referință în economie și a incertitudinii în ceea ce privește sursele de venit și a situației pe piața muncii.

Putin este în centrul tuturor lucrurilor. Ca și înainte, în poziția sa de autocrat, el își atribuia toate lucrurile bune în ochii majorității  – de la creșterea economică, la Crimeea. Iată că  acum este nevoit să își asume toate rele și toată nemulțumirea asociată cu criza creată de pandemie.

Amploarea sprijinului pentru cetățenii și antreprenorii din Rusia a fost incomparabilă cu dimensiunea sprijinului pentru populație și afaceri în țările-cheie din Occident și din Est.

Antreprenorii nu sunt singurele victime. Nemulțumiti  sunt și  lucrătorii faliți care se întorc din străinătate . Guvernul este obișnuit să lupte cu nemulțumirile în rândul clasei urbane educate. Ce să facă însă acum cu cei care au fost întotdeauna sprijinul social al regimului?

Ce urmeaza?

Autoritățile nu au încă instrumente pentru a compensa creșterea ratingului lui Putin. Cel puțin nu în momentul vârfului pandemiei și nu înainte de ridicarea restricțiilor de carantină.

La identificarea dușmanilor politicii interne și externe pentru a reveni la scenariul de mobilizare – votul pentru amendamente și organizarea paradei amânate – se va putea reveni numai după pandemie. Dar nu există nicio garanție că aceste acțiuni vor avea succes. Multe dintre acestea vor fi un factor iritant pentru spiritul deja deteriorat a diferitor grupuri sociale.

Surse relevante:

[1] https://www.theguardian.com/world/2020/apr/02/democratic-leaders-win-surge-of-approval-during-covid-19-crisis
[2] https://www.levada.ru/2020/05/06/odobrenie-institutov-vlasti-i-doverie-politikam/
[3] https://meduza.io/feature/2018/11/26/rossiya-zahvatila-ukrainskie-korabli-i-obvinila-ekipazh-v-narushenii-morskih-granits-oni-deystvitelno-chto-to-narushili-spoyler-pohozhe-chto-
[4] https://www.forbes.ru/biznes/394745-obval-za-kotoryy-zaplatyat-rossiyane-kto-i-zachem-ustroil-mirovoy-ekonomicheskiy
[5] https://carnegie.ru/commentary/81735
[6] https://www.forbes.ru/finansy-i-investicii/394699-ne-prosto-obval-pochemu-nyneshniy-krizis-mozhet-okazatsya-sereznee
[7] https://www.kommersant.ru/doc/4325761
[8] https://zona.media/theme/vladikavkaz
[9] https://www.kommersant.ru/doc/4322544

 

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și