Postul TV RTR Moldova, prins cu mâța-n sac! Încearca să inducă ideea că guvernarea ar fi interzis Ziua Victoriei!

1.728

Postul de televiziune RTR Moldova a încercat să dezinformeze publicul prin intermediul unei emisiuni de divertisment, inducând ideea că majoritatea parlamentară, odată cu interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe, ar fi interzis și Ziua Victoriei. Abaterea de la normele jurnalistice a fost sesizată de portalul www.mediacritica.md

Astfel, a fost constatat faptul că programul matinal de divertisment Доброе Утро!transmis de RTR Moldova miercuri, 20 aprilie, a început cu afirmația:

„În Moldova continuă să aibă rezonanță încercările puterii de a interzice una din cele mai mari sărbători, Ziua Victoriei”. În sprijinul acestei afirmații false prezentatorii nu aduc niciun fapt bazat pe realitate. Ei speculează însă pe marginea Panglicii Sf. Gheorghe, pentru purtarea căreia autoritățile „promit să dea amenzi necruțătoare și chiar să tragă la răspundere administrativă”, dar și pe seama limbii ruse:  „Ce-i drept, mulțumim că, deocamdată, despre panglică ni se permite să vorbim… chiar și în limba rusă”.

Speculațiile pe tema „interzicerii sărbătorii de 9 Mai” nu se termină însă aici. Prezentatorul mai spune:

„De exemplu, locuitorii Transnistriei și conducerea de acolo scuipă de sus pe aceste interdicții” și că „liderul administrației de la Tiraspol a declarat că transnistrenii își vor prinde cu mândrie la piept Panglica Sf. Gheorghe și îi vor primi pe toți acei cărora, pe pământul natal, li s-a interzis să-și comemoreze buneii învingători în război…”.

Iar colega sa precizează că „majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu interdicțiile și protestează în diferite moduri”, fără a completa afirmațiile cu date statistice sau alte informații care să demonstreze veridicitatea celor expuse.

Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova obligă la corectitudine în utilizarea și interpretarea informațiilor de către reprezentanții presei, „considerând dezinformarea, știrile false și mesajele manipulatorii diseminate prin intermediul mass-media drept fenomene nocive și periculoase pentru informarea publicului și pentru democrație”. Totodată, potrivit aceluiași cod, jurnalistul „își exprimă opinia în mod onest și etic, fără a denatura deliberat fapte sau date”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști atenționează jurnaliștii: „Vom respecta adevărul şi dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului. (…) Corectitudinea şi imparţialitatea sunt criteriile fundamentale ale jurnalismului”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și