Povestea celor doi britanici uciși în Ucraina în timp ce ajutau oamenii să fugă din Soledar. Câți oameni au salvat

0 65

Cei doi voluntari britanici dați dispăruți în Ucraina la începutul lunii ianuarie au fost uciși în timp ce ajutau o femeie în vârstă din Soledar să părăsească orașul bombardat de ruși, a confirmat Ministerul de Externe, citat de The Guardian.

Este vorba despre Chris Parry, în vârstă de 28 de ani, și Andrew Bagshaw, în vârstă de 47 de ani. Mașina lor a fost lovită de un obuz în timp ce încercau să ajute femeia să iasă din Soledar, a transmis  familia lui Bagshaw într-un comunicat. Bărbații lucrau ca voluntari, ajutând oamenii să scape din prima linie a războiului.

Într-o declarație, familia lui Chris Parry i-a adus un omagiu acestuia: „Decizia lui dezinteresată de a-i ajuta pe bătrânii, tinerii și pe cei dezavantajați de acolo ne-a făcut extrem de mândri. A vrut să se implice în ajutorarea ucrainenilor încă de la începutul invaziei. A salvat peste 400 de oameni, plus multe animale abandonate. Nu putem exprima în cuvinte cât de mult ne va lipsi, dar el va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre.”

Părinții lui Bagshaw, prof. Philip și Dame Susan Bagshaw, care au fondat spitalul de caritate Canterbury, au spus că se numără printre „mulții părinți care își plâng fiicele și fiii morți” și au lansat un îndemn ca acest război să fie oprit:

„Lumea trebuie să fie puternică și să fie alături de Ucraina, să le ofere ucrainenilor sprijinul militar de care au nevoie acum și ajutor pentru a-și reconstrui țara distrusă după război”.

Chris Parry vorbise pentru Sky News despre acțiunile în care a mers cu mașina prin orașe și sate din prima linie pentru a evacua oamenii: „Iau fiecare zi așa cum vine. Uneori, când vezi niște lucruri destul de groaznice, nu le poți uita. Dar ai o slujbă. Ești într-o misiune de ocrotire și, de îndată ce iei acești oameni, trebuie să ieși și să te îndepărtezi de artilerie, care atacă constant” Andrew Bagshaw, cercetător în genetică, a călătorit în Ucraina din Noua Zeelandă în aprilie anul trecut, au spus părinții săi.

Le-a trimis deseori mesaje și și fotografii pe WhatsApp până în septembrie, când s-a mutat în zone mai periculoase ale țării și nu i-a mai contactat atât de des.

„A plecat cu un rucsac și un ghid de călătorie și nimic mai mult. Am încercat să-l convingem să nu plece. Ne-am dat seama rapid că a fost o pierdere de timp. Ni se spune că sute de oameni au fost salvați de el și de colegii săi în cele mai uimitoare circumstanțe în care armata nu s-ar aventura niciodată”, a spus tatăl său la o conferință de presă la Christchurch miercuri.

Mama lui Andrew a acuzat Rusia de genocid: „Este imoral și în fiecare zi au loc crime de război”

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata