Povestea dezertorilor ucraineni care riscă să moară pentru a fugi în România. „Nu am nicio țară. Am o familie”
De la începutul războiului din Ucraina, peste 6.000 de bărbați ucraineni, apți pentru armată, au trecut fraudulos frontiera cu România. Au fost înregistrate și 90 de cazuri de decese prin înecare sau îngheț în timpul acestor încercări.
Un reportaj BBC prezintă fenomenul dezertorilor ucraineni care aleg să fugă în România în loc să-și apere țara.
„Tisa era mai ușor de trecut decât mă așteptam. Apa ajungea doar până la pieptul meu, deci nu trebuia să înot. Pur și simplu m-am aruncat în apă”, povestește George (un nume fictiv).
Când a ajuns pe malul românesc, o patrulă ucraineană l-a zărit. „Am auzit mai întâi focuri de armă, apoi un șir de insulte. Dar nu mi-a fost frică. Când ai petrecut timp în prima linie, știi diferența dintre gloanțele trase în aer și gloanțele trase spre tine”.
Ca dezertor, George riscă 10 ani de închisoare dacă s-ar întoarce în Ucraina. Își amintește de prima noapte petrecută în tranșee, imediat după ce rușii au pornit războiul.
„Am avut 27 de morți și 57 de răniți”, spune acesta în timp ce le arată jurnaliștilor imagini de pe telefon cu foștii săi camarazi. „Toți acești oameni sunt morți, cu excepția mea și a aceluia”, explică el.
George a ajuns în România după ce a dezertat și a mers timp de câteva săptămâni până la granița vestică a Ucrainei alături de niște ghizi pe care i-a plătit cu mii de euro.
Mii de ucraineni fug în România
Surse de încredere din vestul Ucrainei au relatat pentru BBC despre existența unei „rate lunare” – o plată făcută pentru a ține pe cineva departe de armată. Există, de asemenea, rapoarte din prima linie ucraineană făcute de comandanți care cer biroului de recrutare să nu le trimită oameni speriați sau care nu doresc să lupte deoarece ei sunt „o povară”.
Dar mulți bărbați văd fuga în altă țară ca singura lor șansă de a evita lupta.
Armata ucraineană oprește mașini și autobuze la fiecare 12 kilometri pe șoseaua din apropierea Tisei, în căutarea dezertorilor. Baza lor de date, haotică la începutul războiului, se îmbunătățește.
Poliția de Frontieră ucraineană a raportat recent că reține până la 20 de bărbați pe zi.
Detalii, AICI